18.8.14

Stop met dat oeverloze denken en wordt weer gelukkig

Een van de gelukkigste momenten is als jij de moed vindt
 om dat los te laten wat je niet kunt veranderen.
Wat is denken toch een raar fenomeen.
Ik bedoel dan niet over iets nadenken, want dat duid ik meestal als je verstand gebruiken. Je verstand gebruiken is heerlijk en dat doe je meestal voor allerlei alledaagse of praktische zaken of om een wiskundig probleem op te lossen of….. ga maar door, je snapt wat ik bedoel!

Nee, waar ik op doel is dat oeverloze gebabbel in je hoofd waar je, als je niet oplet, helemaal in opgaat. Waar je zo door in beslag genomen wordt, dat je je helemaal niet bewust bent, dat het enkel je denken is en niet het werkelijke leven!!!!Het is niet echt, het zijn je gedachten, mentale activiteiten!
Ik durf zelfs te stellen dat je niet gelukkig wordt als je alleen maar aandacht hebt voor je gedachten, als je alleen maar in je hoofd leeft, zoals ik dit fenomeen altijd noem.

Ik zeg het ook vaak tijdens mijn workshops:"Geloof niet wat je denkt! Het zijn maar gedachten, mentale activiteiten, niets anders."

Toch kunnen mensen vaak niet geloven dat ‘uit hun hoofd gaan’ en alleen maar aandacht hebben voor dit moment, voor de wereld om hen heen, dé manier is om van je stress, zorgen en angst af te komen en je simpelweg weer gelukkig te voelen.

Voorbeeld

Een vriendin van me vertelde dat ze maar niet kon begrijpen dat haar (ex) vriendje een punt achter hun relatie had gezet. Ze bleef hier in gedachten zo lang mee bezig, op zoek naar het waarom, dat ze er helemaal depressief van werd.

Wat ik tegen haar zeg, zeg ik ook tegen mijn cursisten:"Stop met dat denken erover! Je bent een intelligente vrouw/mens. Als je het had kunnen bedenken, was je er allang opgekomen. Dus: Ga weg uit je hoofd.”

Maar wat dan?

Hoe komt mijn vriendin dan van haar hartenpijn af? Hoe leert ze dan haar verdriet achter zich te laten?

In de eerste plaats en vooral door het te accepteren!!!

Accepteer het alsof je ervoor gekozen hebt.

Is dat leuk?

Nee, verdriet is niet leuk, maar het is wel wat het is en je verzetten tegen de werkelijkheid (dat hij een eind aan jullie relatie heeft gemaakt) is contraproductief.

Dus accepteer!

Als het om mijn vriendin gaat, is dat precies wat ze niet wil. Want als ze het accepteert dan legt ze zich neer bij de situatie en laat ze ook alle hoop varen. En dat wil ze niet!

Maar wat dan?

Wat kan ze dan doen, want depressief zijn is ook niet wat ze wil. Ze heeft nog twee puberende kinderen thuis wonen, een veeleisende baan en nog heel veel andere zaken die haar ‘van de straat’ houden.

Als ze niet kan accepteren wat er is, wat kan ze dan doen om te voorkomen dat ze volledig verdwijnt in dat oeverloze denken en werkelijk in een depressie schiet?

Je aandacht verplaatsen, is het enige antwoord.

Kijk om je heen, heb aandacht voor die boom, zie de blaadjes, lees een boeiend verhaal, kijk naar je auto, bedenk hoeveel kilometer hij heeft gereden of dat hij toe is aan een wasbeurt, focus je op je werk, ga sporten of wat gezelligs doen met je kinderen of familie of vrienden.

Het maakt niet uit!

Maar ga weg uit je hoofd! Dat is niet echt! Dat zijn enkel je gedachten, mentale activiteiten.

Breng die discipline op! Verplaatst je aandacht naar iets buiten jezelf!

Dat is de clou!

En de enige manier om weer aan het roer van je denken te komen staan.

Wil je weer gelukkig worden maar heb je een beetje hulp daarbij nodig? Kom dan de maandelijkse eendaagse workshop Leven zonder stress maakt gelukkig doen. Als je het samen met je vriendinnen wilt doen, kom ik ook graag naar jou toe. Ik zorg voor een heerlijke lunch gemaakt met verse producten.

Laat het me weten en meld je even aan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb jij daar een mening over? Neem geen blad voor je mond en reageer: