25.6.14

Wat! Ik ben niet gek!!!

Ik stam nog uit een tijd dat het een belediging was als een arts tegen je zei dat je klachten psychosomatisch waren.

“Wat!!! Ik ben niet gek”, was dan de algemene reactie. “Wat denkt hij/zij wel niet om tegen mij te zeggen dat het tussen m’n oren zit.” Tot op het bot beledigd, ging zo iemand weer naar huis en de arts was behoorlijk in achting gedaald.

Tegenwoordig is men er van overtuigd dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dat er een constante wisselwerking tussen beiden is.

Candice Pert (1946-2013) was een neurofarmacoloog die al op jonge leeftijd deze communicatie tussen lichaam en geest aantoonde. Tegenwoordig is er zelfs een hele tak van onderzoek (psycho-neuro immunologie) die enkel en alleen daar op gericht is.

Pert liet zien dat gevoelens chemische stoffen zijn, dus ook stress. Op lichamelijk niveau betekent dit dat woorden/gedachten ook een chemische reactie teweegbrengen. Met andere woorden: wat we denken en zeggen leggen we lichamelijk vast.

Deze chemische stofjes worden opgevangen door onze cellen en kunnen onze cellen van binnenuit veranderen. Dus jouw boosheid, honger, gevoel van ontspanning, stress, gelukzaligheid…. alle emoties worden vertaald in chemische stofjes en worden naar je cellen getransporteerd.

Of nog veel simpeler gezegd: je verandert alles als jij jouw gevoelens en gedachten verandert!!!!

Pert toonde al in de zeventiger jaren aan dat alle cellen in ons lichaam bezaaid zijn met receptoren, ontvangststationnetjes. Deze vangen duizenden en duizenden verschillende signalen op die ze weer doorgeven aan het binnenste van de cel. Een goede zaak want hierdoor gaan cellen aan het werk om ons energie te geven of een griepaanval te tackelen of om te groeien. En zo zijn er nog wel duizenden mogelijkheden te noemen. Maar ze vangen ook de chemische stofjes op die veroorzaakt zijn door onze gedachten en emoties.

Stress

Ook nu kom ik nog regelmatig mensen tegen die zeggen:”Stress zit tussen de oren.”

Ik beaam dat - met veel overtuiging want je bent wat je denkt en wat je voelt - maar wijs er ook direct op dat nog steeds de fysieke gevolgen van stress ontzettend onderschat worden. Die constante overbelasting van lichaam en geest zorgt ervoor dat mensen ziek worden of allerlei vage klachten krijgen.

Gelukkig

Maar gelukkig is er een oplossing! Een heerlijk programma van een dag waarin je ervaart wat het betekent om vrij van stress te zijn. Geloof me alsjeblieft niet maar kom het ervaren

Ik hoop tot gauw
Janny


Deze informatie komt onder andere uit de boeken: Molecules of Emotion en Je Go(e)d voelen (ISBN 978 90 202 4409 0).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb jij daar een mening over? Neem geen blad voor je mond en reageer: