1.5.14

Loslaten is het toverwoord!

Loslaten is het toverwoord als het om je persoonlijke ontwikkeling gaat, het vinden van innerlijke rust of zonder stress leven. 
Bij alles wat je doet, gaat het er om je problemen, spanningen, stress of andere issues los te laten.
Iedere coach, trainer, begeleider roept het: loslaten!!!
Maar wat is dat loslaten? Hoe doe je dat?
Kom dat zondag 18 mei ervaren! Je kunt je HIER aanmelden! Er zijn nog enkele stoelen vrij!

De ervaring heeft me geleerd hoe ik niet loslaat en mijn spanningen, stress of rusteloosheid cultiveer.
Ik doe dat als ik blijf klagen, zeuren, niet de rust heb om te zitten en bezig moet blijven, continu afleiding zoek (bijvoorbeeld in tv-kijken), over alles wil discussiëren en altijd weer argumenten zoek voor mijn eigen gelijk, kalmerende of/en slaapmiddelen gebruik of overmatig alcohol drink.
Dit rijtje is oneindig en is voor iedereen verschillend.
Tot zover niet loslaten.

Loslaten is ongrijpbaar

Loslaten is ongrijpbaar en heeft iets van een tegenstelling in zich. Want loslaten is een werkwoord maar volgens mij is eraan werken, ermee bezig zijn nu precies waar het NIET omgaat. Het is niet iets wat je kunt doen! Het is geen handeling en als je dat wat je wilt loslaten aandacht geeft, laat je het juist niet los!
Wat dat betreft is het zoiets als NIET aan een roze olifant denken! 
Precies!!!! en waar denken we aan: een roze olifant!
Maar als loslaten niet iets is wat je kunt doen, hoe moet je dan loslaten?

Controle

Niet kunnen loslaten heeft alles te maken met je behoefte controle te houden en zoals ik al wel vaker heb geschreven en hele wijze mensen soms ook zeggen:”Waar behoefte aan controle is, is geen vrijheid, en waar geen vrijheid is, kan niets stromen.”

Want dat is wat je wilt als je loslaat: dat alles weer gaat stromen.

Het is heel erg westers om te denken dat we alles zelf in de hand hebben en kunnen controleren. Heel veel boeken zijn hierover geschreven waaronder de bestseller The Secret. 
Onder die behoefte aan controle ligt meestal angst, onzekerheid of een gebrek aan vertrouwen in jezelf, in het leven of in de hogere orde der dingen die we door controle te willen houden proberen uit te bannen.
Heel begrijpelijk, zeker!
Mijn advies is altijd: zie loslaten niet meer als een probleem, maar besef dat je ergens van af wilt. De clou van loslaten is vooral dat je er helemaal niet aan vast zit!

Je zit nergens aan vast!!!! Dat is een illusie!

Nooit gaan de dingen zoals jij het wenst of had voorgesteld. Je kunt de wereld niet naar je hand zetten. Dus hou op met die (soms zelfs) dwangmatige behoefte aan controle.
Byron Katie

Acceptatie

Het geheim van loslaten is accepteren. Meestal wil je iets loslaten wat je niet leuk vindt, wat je uit je slaap houdt. Maar op het moment dat je de situatie volledig accepteert (en dat is iets anders dan goedkeuren) verandert alles in een diep gevoel van vrede.
Misschien is het levensverhaal van Byron Katie wel het beste voorbeeld.
Het is ook een mooi voorbeeld omdat zij laat zien hoe je leven verandert als je dat doet.

Toen Byron Katie in de dertig was, werd ze ernstig depressief. Gedurende een periode van tien jaar nam haar depressiviteit almaar toe en bijna twee jaar was ze nauwelijks in staat haar bed te verlaten en geobsedeerd door zelfmoord. Toen, op een morgen vanuit haar diepste wanhoop, kreeg ze een inzicht dat haar leven veranderde.
Katie zag dat ze leed zolang ze geloofde dat iets anders zou moeten zijn dan het is ('Mijn kinderen zouden mij moeten waarderen’ of 'De man van mijn dromen zou mij ook als vrouw van zijn dromen moeten zien).
Opeens voelde ze vrede toen ze al die gedachten dat iets anders moet zijn, niet meer geloofde.
Ze besefte dat de oorzaak van haar depressie niet lag in de wereld om haar heen maar in wat zij geloofde over hoe de wereld om haar heen zou moeten zijn.

Een flits van helder inzicht

In een flits van helder inzicht zag ze dat haar - en dus ook onze poging - om geluk te vinden andersom werkt. In plaats van hopeloos te proberen de wereld aan te passen aan onze gedachten erover, kunnen we deze gedachten onderzoeken.
Door de realiteit te aanvaarden zoals die is, kunnen we een onvoorstelbare vrijheid en vrede ervaren.
Het leven is wat het is. Accepteer dat en dan kun je het loslaten.

Acceptatie is de sleutel

In de workshop van zondag 18 mei krijg je het gereedschap waarmee je jezelf en de wereld om je heen accepteert en daardoor al je issues los kunt laten. 

Aanmelden kan hier!

Andere data vind je hier! Wil jij zelf een datum kiezen, neem dan even contact op.

Kom naar de workshop en geef jezelf de kans om te accepteren wat er is zodat alles weer gaat stromen!

De workshops zijn in Helmond en duren van 10.30-17 uur. Lunch, koffie en thee wordt voor gezorgd.
Wil je de nieuwsbrief ontvangen, klik dan hier!

1 opmerking:

  1. 'Loslaten is accepteren' ~ mooi. Accepteren is leren is gelaagdheid ervaren binnen je intelligentiespectrum. Leren is begrijpen, nog beter ondersteund door ervaringen. Wat je als zodanig begrijpt, hoef je bij wijze van spreken niet meer te onthouden; dus loslaten. Elke gelaagdheid erkent een hogere principe an haar onderliggende dualen, die vaak polair, contradictioneel en paradoxaal benaderd worden. Deze alle zijn echter complementairen van elkaar. Begrip en inzicht biedt je de mogelijkheid de gedachten van deze 'tegenstellingen' los te laten en het 'hogerop' te gaan zoeken.

    BeantwoordenVerwijderen

Heb jij daar een mening over? Neem geen blad voor je mond en reageer: