1.4.14

Door piekeren kom je in emotioneel drijfzand terecht

Piekeren helpt niet!

Je moeder heeft het vast weleens tegen je gezegd toen je nog thuis woonde:"Ga nou maar lekker slapen want wakker liggen en piekeren helpt niet."
Maar ondanks die goede les piekeren we het allemaal weleens! Of het nu gaat om onze kinderen, geldzorgen, relatieproblemen of hoe ongelukkig we ons voelen.... allemaal hebben we er weleens wakker van gelegen.
Maar wist je dat het een heel slechte manier is om problemen op te lossen? Of beter gezegd: piekeren helpt voor geen meter!
Mensen denken dat als ze zich maar genoeg zorgen maken, er uiteindelijk wel een oplossing komt.Ze hoeven alleen nog maar een laatste ruk te geven, nog iets meer na te denken over hun probleem, dan dient de oplossing zich aan.

Maar uit onderzoek blijkt juist het tegenovergestelde: piekeren vermindert ons vermogen om problemen op te lossen. En bij emotionele problemen heb je er zelfs helemaal niets aan.


Verzanden in emotioneel drijfzand

Het is zo verleidelijk om op zoek te gaan naar de oorzaak van je stemming, de oorzaak van je gevoel van ellende, maar de realiteit is dat je alleen maar alles erger maakt.
Dat komt omdat je geest er allerlei voorbeelden bij gaat halen van momenten in je leven dat je je ook zo voelde. En voordat je er erg in hebt, stapelen de issues zich op.
Je komt in een soort emotioneel drijfzand terecht, want hoe harder je werkt om eruit te komen (de oorzaak van je stemming te achterhalen) hoe dieper je erin wegzakt.
Dit mechanisme van je geest om voorbeelden aan te halen is een heel oud overlevingsmechanisme dat zich door de jaren heen ontwikkeld heeft. Het werkt natuurlijk prima als je in een vreemde omgeving loopt en niet meer weet hoe je weer bij je auto moet komen. Dan is het analytisch vermogen van je geest heel erg helpend.
Maar zodra het om gevoelens of stemmingen gaat, werkt het averechts!

Wil je meer lezen, bijvoorbeeld over de positieve gevolgen van mindfulness op werknemers, kijk dan in de laatste Inspiration and Insights. Je vindt hem hier!
Nooit meer nieuws en inspiratie missen, meld je dan hier aan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb jij daar een mening over? Neem geen blad voor je mond en reageer: