10.12.13

De geheimen van mediteren worden onthuld!

Er is niets geheimzinnigs aan mediteren. Het doel van mediteren is het overstijgen van je denken, van je analytische geest, en van je emoties waardoor je innerlijke stilte gaat ervaren.

Toch valt het niet mee een eensluidende definitie te geven, want naast het vinden van innerlijke rust wordt meditatie ook gebruikt om zaken in je onderbewustzijn helder te krijgen of te veranderen. Mediteren geeft je toegang tot het besturingssysteem van je onderbewuste geest. Het klinkt misschien een beetje vreemd maar ook hierdoor ga je innerlijke rust ervaren en je accu weer opladen.
Mijn advies is: ga het vooral doen! Het is een cadeautje aan jezelf. En het helpt uitstekend om de stress uit je leven te bannen.

Maak je geen zorgen: je kunt het niet fout doen!!!

Maar voel je je toch onzeker als het gaat om mediteren, kom dan een dagje mijn workshop Een eind aan de stress doen. Dan vang je twee vliegen in een klap. Je bent, en vrij van stress, en hebt geleerd te mediteren.
Een bijkomend voordeel is ook dat hoe vaker je het doet, des te betere/snellere resultaten je gaat krijgen. En dat hoeft echt geen uren per dag te kosten.

Houdingen

Een paar meditatiehoudingen op een rij
Er zijn veel verschillende houdingen om in te mediteren. De lotushouding is wel de bekendste.
Volledige lotushouding is als beide voeten gekruist op het andere dijbeen liggen.
De Egyptische houding is aan te raden voor beginners. Gewoon rechtop zittend op een stoel zonder armsteunen en met de rug recht tegen de rugleuning.

We spreken van een boeddhistische houding als je knielt en je onderbenen en de bovenkant van je voeten op de grond rusten. Zorg dat je benen zover uit elkaar liggen dat je er een kussen tussen kunt plaatsen. Hou je rug recht.
Op het plaatje zie je nog een paar variaties op de meditatiehoudingen die ik net noemde.

Manieren van mediteren

Hier volgen enkele manieren van mediteren.
Je kunt, zeker aan te raden voor beginners, een lichaamsmeditatie doen, al dan niet geleid. Op You Tube zijn honderden geleide lichaamsmeditaties te vinden.
Ook de ademhalingsmeditatie is niet te moeilijk als je net begint en makkelijk op internet te vinden.
Dan zijn er de visualisatie- en loopmeditaties, focusmeditatie en lichtmeditatie. Ook de compassieoefening hoort in de rijtje thuis.
Tijdens mijn workshop Een eind aan de stress richt ik me vooral op de ademhaling-, visualisatie-, focus-, en compassie-meditatie. Het klinkt veel maar in mijn boekje 'Doe maar gewoon, doe mindfulness' dat iedere deelnemer aan mijn workshop krijgt, staan een aantal oefeningen uitgeschreven, zodat je ze makkelijk thuis kunt doen.

Hersengolven

Gelukkig zijn het niet alleen mijn eigen positieve ervaringen en hoef ik de benefits van mediteren niet te verzinnen, maar zijn er, letterlijk, honderden onderzoeken naar gedaan. En hersengolven laten ook zien hoe uw geest tot rust komt door meditatie.

De betekenis van het woord mediteren in het Tibetaans is:‘vertrouwd raken met’. Dat is wat je doet als je regelmatig mediteert, je raakt ermee vertrouwd.

In het boek ‘Overstijg jezelf’ van Joe Dispenza wordt het woord mediteren gebruikt als synoniem voor zelfobservatie en zelfontwikkeling. Ik kan me hier helemaal bij aansluiten zowel bij het een als bij het ander, want op het moment dat je jezelf (je denken en je emoties) kunt observeren heb je een heel grote stap gezet. Namelijk een transformatie naar de persoon die de baas is over het eigen denken en de eigen emoties en niet meer door datzelfde denken en diezelfde emoties geleefd wordt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb jij daar een mening over? Neem geen blad voor je mond en reageer: