25.11.13

Honderden studies tonen het aan: door mediteren ga je je beter voelen.

Als gezonde mensen gaan mediteren, ervaren ze minder angst en andere negatieve emoties; ze gaan zich beter voelen. Bovendien worden hun relaties beter. Dat komt niet alleen doordat ze zich ontspannen, maar echt door het mediteren zelf. 

De effecten zijn vergelijkbaar met het effect van (in vergelijking zeer kostbare) psychotherapie.
Deze conclusie is getrokken door een team van Duitse psychologen in het Psychological Bulletin (november 2012) op basis van 163 studies. De overall conclusie is dus: door mediteren ga je je beter
voelen en worden je relaties beter

Wie mediteert, kan zich ook beter concentreren, beter leren en beter actief zijn of haar emoties reguleren, maar die effecten zijn wat kleiner. Waarschijnlijk is het dus zo dat mediterende mensen zich beter kunnen concentreren doordat ze zich stabieler en gelukkiger voelen.

De bundeling van de 163 goed uitgevoerde studies (o.a. met controlegroep) naar de psychologische effecten van meditatie op gezonde mensen dateert vanaf 1970. Daarbij zijn de vele honderden onderzoeken die vooral de laatste jaren naar mindfulness gedaan worden (www.mindfulexperience.org voor informatie over mindfulness-onderzoek, inclusief het aantal studies per jaar vanaf 1980) bij ons weten nog niet meegenomen.

Om helder te krijgen hoe meditatie de genoemde effecten precies bewerkstelligt zou er volgens de onderzoekers nog meer theorievormend onderzoek gedaan moeten worden.
Wil je ook leren mediteren, kom dan eens naar een workshop!

Dit artikel is gebaseerd op het artikel 'Mediteren heeft even groot effect als therapie' uit het NRC Handelsblad van 29 oktober 2012.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb jij daar een mening over? Neem geen blad voor je mond en reageer: