7.8.13

Wie trekt er aan de touwtjes van jouw leven?

Mensen zijn als koetsen, beweert de mysticus George Gurdjieff, met een paard ervoor, een koetsier op de bok en een heer binnen in de koets.

De koets is ons lichaam en de paarden of het paard staan voor de vitale krachten die ons voortstuwen. Daarmee ben je geboren: de een heeft een grote sterke koets, de ander een klein fragiel koetsje. De een heeft een sterk paard ervoor staan of meerdere sterke paarden, de ander moet het met een klein paardje zonder noemenswaardige inhoud doen. Daar is niets aan te doen.

Ons ego

De koetsier is ons ego of onze persoonlijkheid. Hij vertegenwoordigt alle invloeden van onze ouders, opvoeders, omgeving, plus wat er van binnen zit aan talenten en mogelijkheden.
De koetsier ment de paarden en hij denkt dat hij de baas is, want als hij zijn koets naar rechts stuurt, gaat die ook naar rechts.

De heer

Maar binnen in de koets zit de heer. Hij hoeft zich niet bezig te houden met elk detail van de route, want daarvoor heeft hij zijn personeel. Maar hij heeft wel de koetsier de uiteindelijke bestemming van de reis doorgegeven. En als er iets gebeurt wat hem niet zint, kan hij zijn koetsier tot de orde roepen en hem een andere kant op sturen.
Volgens Gurdjieffs filosofie is stellen dat we geen vrije wil hebben,hetzelfde als het bestaan van die heer ontkennen en geloven dat de koetsier het voor het zeggen heeft. Dat denkt de koetsier zelf ook vaak want onze persoonlijkheid gaat dikwijls met ons op de loop. 
Het kan zelfs heel verleidelijk om die seigneur daarbinnen te negeren en lekker op je ego je weg te kiezen. 

Hogere instantie


Maar een spiritueel mens is daar niet tevreden mee. Een spiritueel mens wil steeds beter leren luisteren naar die hogere instantie binnen in zichzelf, die het doel van je leven kent. Als koetsier doe je je best: je poetst je koets tot hij glimt, je zorgt goed voor je paarden en je zit fier en recht op de bok. Maar als het goed is, word je steeds meer een toegewijde dienaar van je heer. Want wat de heer wil, dat wil jij eigenlijk ook wel.
De heer bekommert zich alleen maar om de vraag waarvoor je eigenlijk op aarde bent gekomen. 
Hoe je dat invult, mag je zelf kiezen.

Dit metaforische verhaal kent oorspronkelijk de titel De Koetsier en de heer en werd door de mysticus George Gurdjieff vaak gebruikt om aan te geven hoe lichaam, geest en ziel werken. Ik ben het meerdere malen tegengekomen onder andere op de facebookpagina van Esenzia en in de Happinez nummer 3 uit 2011 in een artikel van Lisette Thooft. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb jij daar een mening over? Neem geen blad voor je mond en reageer: