26.7.13

Hoe Zen en het katholicisme elkaar vinden in Abel

Walter Jacobs

Walter Jacobs is een oud-collega van me die nu als 'zelfstandig communicatiewerker' zijn brood verdient. Een paar jaar geleden is Zen op zijn pad gekomen en dat heeft hem zo gegrepen dat hij de opleiding tot zenleraar is gaan volgen en nu een Zen-school in Vught is begonnen.

In de nieuwsbrief van Zen vertelt hij het verhaal van zijn zoontje Abel die zijn eerste communie ging doen.Onderstaand het artikel dat als kop meekreeg:

Zen of toch ter communie?

Walter Jacobs, Zen.nl Vught. 

De communie is een belangrijk ritueel in de katholieke kerk. Mijn vrouw en ik zijn beiden katholiek opgevoed en hebben het zodanig opgepikt dat we nog altijd meedoen. Niet dat we regelmatige kerkgangers zijn of ons veel aantrekken van de Roomse morele richtlijnen.Maar onze spirituele wortels liggen toch daar. Bij ‘life events’ als huwelijk, geboorte en groei van onze kinderen passen rituelen en onze redenering is altijd geweest ‘waarom ver zoeken wat je dichtbij hebt’.

Abel

Onze jongste, Abel van zeven, was aan de beurt om zijn Eerste Heilige Communie te doen. En had daar absoluut geen zin in. “Ik geloof niet in Jezus! Die heeft echt niet bestaan hoor! En God bestaat ook niet!”
Het punt was meer dat Abel het middelpunt van de belangstelling altijd mijdt. Dus, dachten wij, dan is het zeker goed om de communie te doen!

Ouderlijk zwaktebod


Ik geef het toe! Het bekende ouderlijke zwaktebod - feest en cadeaus - stemde onze zoon iets milder. Meegaand maar met lichte tegenzin ging hij naar de voorbereidingsbijeenkomsten. Hij knutselde wat, luisterde een beetje naar de verhalen, schreef wat, maar de Heilige Geest bleef nog verborgen. Tot en
met de communieviering in de kerk ging het zo.

Feest


Abel speelde een bescheiden rol, zong onhoorbaar en onzichtbaar mee.Van het feest thuis en de kado’s genoot hij volop. Hij uitte oprecht zijn grote dankbaarheid aan mijn ouders voor hun cadeau. Dat ontroerde hen, want zo open is Abel niet altijd. Ze gingen heel gelukkig naar huis.

Apotheose

Bijzonder was de week erna. Ik kom op zijn kamer en zie hem mediteren op zijn kussentje in volledige lotushouding met zijn kleine zilveren Boeddhaatje voor zich en het kruisje dat hij van de priester heeft gekregen om zijn nek. Abel ziet mij, kijkt mij aan en zegt: “Wat nou?!”

Niets. Prachtig. Ik dacht het al: er is niet zoveel verschil tussen mijn katholieke roots en wat ik (her-) ontdek met zen.
Meer lezen over Zen?

Mindfulness

Wil je meer weten over mindfulness, neem dan gerust contact op! 24 augustus organiseren we weer een event waarin je na afloop vrij van stress bent en waarin je de tools aangereikt krijgt om ook in je dagelijks leven stress te verminderen! Meld je hier aan! Of bel even! 06 54775574.
We hebben ook speciale programma's voor bedrijven.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb jij daar een mening over? Neem geen blad voor je mond en reageer: