21.3.13

We hangen van onze overtuigingen aan elkaar!

Geluk is als wat jij denkt, wat jij zegt en
wat jij doet in balans zijn. Mahatma Gandhi
Ik geloof dat wij mensen van overtuigingen aan elkaar hangen om het maar eens oneerbiedig te zeggen. 
Ik geloof dat onze overtuigingen niet het cement tussen de stenen zijn, maar de stenen en het cement. 

Een paar dagen geleden zag ik een discussie voorbij komen op internet over overtuigingen. Hoe onze overtuigingen – bewust of onbewust – bepalen wat we denken en voelen. Ik geloof hier honderd procent in. In mijn ogen zijn wij onze overtuigingen.

Onze meningen, ideeën, uitspraken, adviezen, verhalen, gedachten, voorkeuren enzovoort zijn allemaal gebaseerd op onze overtuigingen, is mijn overtuiging :). Dat we dit niet bewust doen, weten we allang. Maar 5 % van ons gedrag is bewust en professionals zoals neurologen en/of gedragswetenschappers vermoeden dat zelfs dit een te hoge schatting is.

Of we van de 95 % van ons gedrag dat onbewust gedaan wordt zaken kunnen veranderen, verwacht ik niet (ook een aardige overtuiging, nietwaar). Ten minste niet zolang het onbewust is :). Voordat je iets kunt veranderen, moet het eerst bewust worden, naar de oppervlakte komen.

Maar zelfs van de 5 % van ons gedrag dat bewust is (en met bewust bedoel ik dat het zichtbaar is of op een relatief eenvoudige manier zichtbaar gemaakt kan worden), is bekend dat het heel moeilijk is om dat te veranderen. Juist omdat het vaak niet om één overtuiging gaat, maar omdat er aan dat gedrag een heel overtuigingensysteem ten grondslag ligt.

Zó ongelukkig 


Herken je die mensen, die altijd ongelukkig zijn, altijd problemen hebben, vol stress zitten en werkelijk niet weten hoe ze weer een beetje geluk kunnen ervaren! Mijn hart huilt altijd even om deze mensen. Het is vaak niet een overtuiging maar een serie overtuigingen die hier de oorzaak van alle verdriet en ellende zijn. Het meest schrijnende is natuurlijk dat deze mensen allemaal dezelfde grote belemmerende overtuiging hebben en dat is dat ZIJ ER NIETS AAN KUNNEN DOEN.
Het is zelfs zo, dat als ze dit lezen ze denken:”Ja maar, dit geldt niet voor mij. Het is bij mij geen gedachtespinsel maar heeft een 'echte' oorzaak, een oorzaak die buiten me ligt en waar ik niets aan kan doen.Ik kan er ook niets aan doen dat ik ongelukkig ben. Want laten we even eerlijk zijn, niemand wil dit toch? Niemand doet zichzelf dit toch aan?
En dat is ook zo!!!Niemand maakt zichzelf moedwillig ongelukkig. Maar soms doen mensen het al zo lang dat ze niet meer kunnen geloven dat het anders kan. Of dat ze niet meer durven ervaren dat het ook anders kan.

Essentie 

Wie we zijn, wie we werkelijk zijn, gaat voorbij al die belemmerende en ook helpende overtuigingen. Op het moment dat je ervaart wie jij werkelijk bent, wie je in essentie bent, heb je de eerste glimp van geluk ervaren. En die eerste glimp is een bouwsteen waarmee je verder kunt werken. 

(Soms schrijf ik voor een beter begrip mijn definitie van een woord er even bij. In dit geval gaat het om het woord 'essentie'. Essentie is voor mij dat wat ik niet kan verwoorden, waarvan ik de echte kern niet kan raken, alleen maar ten diepste kan voelen. Het is onberedeneerbaar maar wel het belangrijkste in een mensenleven.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb jij daar een mening over? Neem geen blad voor je mond en reageer: