8.11.12

Welke weg sla jij in, waar kies jij voor?

Voor welk pad kies jij?

Your thoughts are the journey that takes you to a happy destination or not. The road you choose is totally up to you! Which choice did you make?

Jouw gedachten kun je zien als een reis die je maakt. Een reis die je wel of niet naar een gelukkige bestemming brengt. De weg die je kiest is helemaal jouw keus!
Welke keus heb jij gemaakt?

Bovenstaande (de Engelse variant, wel te verstaan) kwam ik op een van de sociale media sites tegen. Ik kon niet achterhalen wie het geschreven had maar het valt voor mij in de categorie eye-openers. Vandaar dat ik hem hier met jullie wil delen. En er verder op in ben gegaan.

Als je er een gewoonte van maakt, als je investeert in het tot stilte brengen van (veelal) negatieve gedachten (dit gebabbel, deze zorgen en angsten), geeft het je meer ruimte om na te denken over zaken die er werkelijk toe doen, ben je gedurende de dag productiever en benader je zaken vanuit een innerlijke rust en wijsheid.
Door op een constante basis je geest tot rust te brengen, ga je ook anders reageren op stressvolle situaties en cultiveer je een gevoel van innerlijke rust en kalmte.
Dat is wat ik wil bereiken met mijn trainingen en workshops Mindfulness. Ik wil dat jouw gedachten je naar een gelukkige bestemming brengen. En dat kan door te leren aan het roer van je gedachten te gaan staan.

Mediteren
Ademhalingsoefeningen en mediteren zijn de manier om deze rust in je hoofd te bewerkstelligen. Dat is het belangrijkste wat je tijdens een workshop Mindfulness leert. Maar begin hier rustig mee, niet langer dan vijf minuten per dag. Maar wel iedere dag!
Zoek een plek in huis waar je rustig kunt zitten zonder gestoord te worden.
Sluit dan je ogen en richt je op je ademhaling, gewoon je ademhaling volgen. Probeer voor vijf minuten je ademhaling te volgen en alleen maar met je aandacht bij je ademhaling te zijn. Een heel eenvoudige opdracht maar veel mensen hebben er in eerste instantie moeite mee om hun aandacht enkel en alleen op hun ademhaling te richten.
Als je dat onder de knie hebt, voeg er dan vijf minuten aan toe. En voeg er weer vijf minuten aan toe als je dat is gelukt. Net zolang totdat je iedere morgen twintig minuten mediteert door alleen maar je ademhaling te volgen.

Nieuwe gewoontes
Nieuwe gewoontes aanleren kost tussen de drie en vier weken, is mij altijd vertelt en vond ik op Google. Ik kan geen onderzoek of bewijs hiervoor vinden maar denk wel dat het klopt als het om eenvoudige zaken gaat zoals mediteren. Als je het een 25 dagen volhoudt gaat het tot je dagelijkse routine behoren, zit het in je systeem, zullen we maar zeggen.
Het is vrij eenvoudig om een meditatie-oefening aan het volgen van de ademhaling toe te voegen. Het maakt niet uit of je rechtop in een stoel zit met je handen op je bovenbenen of in de lotushouding. Of dat je een wandelende meditatie doet. 
Het gaat er om dat je in jezelf zegt:

‘Ik adem in en kom tot rust’

en dan adem je in.

‘Ik adem uit en glimlach’

en dan adem je uit.

‘Thuisgekomen in het nu’

en dan adem je in.

‘Wordt dit moment een wonder’

en dan adem je uit.

Deze eenvoudige maar zeer doeltreffende meditatie komt uit het boek ‘Iedere stap is vrede’ van de Vietnamese Zenleraar Thich Nhat Hanh (in Nederland uitgegeven door Ankh Hermes ISBN 90-202-5158-9).
Veel plezier!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb jij daar een mening over? Neem geen blad voor je mond en reageer: