30.9.12

Vader en zoon, Ronald Jan & Djai Heijn

Mooi gesprek dat opgetekend is in Change van september 2012 met Ronald Jan & Djai Heijn.

Hun achternaam prijkt op meer dan 800 winkels in Nederland en België. Hoewel het geen familiebedrijf meer is, zijn zij beiden eigenlijk nog steeds handelaren. Anders dan hun over- overgrootvader Albert Heijn niet in spullen, maar in bewustwording. Welke weg hebben vader Ronald Jan (52) en zijn zoon Djaï Heijn (21) samen afgelegd en verdwijnt een kruideniersmentaliteit ooit uit de genen?

Aan welke gedachte of overtuiging heb je vast willen houden bij de opvoeding van je zoon?

RJ: Vanaf zijn vierde jaar woonde ik helaas niet meer bij Djaï thuis. Dus voor zover je van opvoeding kunt spreken, was het vooral ‘op afstand’. Geen overtuiging of gedachte voor mij, maar een werkelijkheid, is het feit dat een kind niet blanco geboren wordt. Dus het kind is niet van jou, je bent slechts een begeleider op zijn levenspad. Het is heel belangrijk om je van tevoren bewust te zijn dat je je kind niet belast met nog onverwerkte trauma’s van jezelf en je voorouders. Dus het beste dat je als ouder kunt doen is om jezelf te ontwikkelen en te ontdoen van onverwerkte patronen, angsten en vooroordelen. Als ouder het goede voorbeeld te zijn, niet door perfect te zijn, maar door te laten zien dat jij je ook blijft ontwikkelen en aan jezelf werkt, onder andere door je kwetsbaar op te blijven stellen.

Djaï: Waar ik me heel bewust van ben, is dat mijn vader nooit zijn mening aan me heeft opgedrongen of erdoor gedrukt. Zoals ik het nu zie, heeft hij bij mij vooral zaadjes geplant. Zelf ben ik een tijd lang bezig geweest met hypnose, NLP, het onbewust herprogrammeren van gedrag. Ik dacht dat ik een beter of grootser mens zou worden door die technieken. “Word jij de beste versie van jezelf met die technieken die je leert?” vroeg hij me op een dag. Ik heb een tijdje op die vraag gekauwd en uiteindelijk heeft die vraag mijn ogen geopend. Ik begreep dat het slechts technieken en niet 'de waarheid' zijn, om te leven vanuit mijn hart.


RJ: Wat je als ouder dan vooral kunt doen, is de dingen wakker maken die al sluimerend aanwezig zijn. En de karaktertrekken die verandering behoeven, ook vanuit een langer verleden, kun je gezamenlijk bijsturen. Ik herken zijn interesse in een bredere, meer spirituele manier van kijken naar de wereld en daar volledig voor te gaan. Djaï bewandelt zijn weg, in plaats van er alleen maar naar te kijken. Ik vind het heel knap dat hij, helemaal zelf, al op zo’n jonge leeftijd de weg van het hart heeft gevonden.

Is jullie band altijd zo goed geweest?

Djai: Ik heb me wel een tijd afgezet tegen mijn vader, zo tussen mijn 12e en 18e.

RJ: In die periode hadden we wel normaal contact. Als we bij elkaar waren – elke twee weken in het weekend - was het meestal goed en gezellig. Later voelde ik wel een kleine verwijdering, maar ik begreep gelukkig dat dat met zijn innerlijke strijd te maken had.

Djaï: Ik ontdekte dat dat afzetten niet uit mijzelf kwam, maar uit mijn omgeving. Ik ging mee met de mening van anderen en had me die mening eigen gemaakt. Maar het was niet mijn overtuiging, ik voelde me ineens een na-apertje. Wil je een vader met een duidelijke gebruiksaanwijzing, waarvan je precies weet hoe hij werkt en wat je aan hem hebt, een vader zoals alle andere? vroeg ik me af. Dat wil ik niet. Ik ben blij dat ik een vader en bij hem kan zijn. Mezelf kan zijn. Mijn vader is uniek en blijft staan voor wie hij staat. Ik wil trots zijn op hem, in plaats van me voor hem te moeten schamen. Dat ben ik nu.

RJ: Doordat ik begreep wat er speelde, heeft het niet zwaar op mij gedrukt. Ook omdat ik wist dat het in essentie goed zat tussen ons. Daardoor had ik het vertrouwen dat het goed zou komen. Dat het zo snel al zou gebeuren, had ik niet gedacht.

Ronald Jan, ooit richtte je Oibibio op, een uitgaansplek die zijn tijd ver vooruit was, waar bewustzijn centraal staat. Wat doen jullie tegenwoordig?

RJ: Op het moment doe ik de website wereldopdrift.nl, een project dat een ruimere manier van denken propageert. De mens is meer dan zijn lichaam. Het is bewustzijn en het leven heeft een geestelijk doel. De website laat de enorme consequenties zien van de huidige manier van denken, en daardoor de noodzaak om vanuit een veel ruimere werkelijkheid te gaan kijken. We gaan beseffen dat we verbonden zijn met elkaar. Er zullen geen verliezers en winnaars meer zijn. Groei, bezit en winst wordt vervangen door duurzaamheid, juiste verhoudingen en gezamenlijkheid.

Djaï: Ook ik hou me bezig met het verruimen van bewustzijn. In mijn ontwikkeling zijn eerst mijn ogen geopend. Ik zag dat er licht was, in het leven, op aarde. Maar dat kon ik alleen maar zien door eerst de donkere kant te onderzoeken. Waarom zijn er zoveel misstanden in de wereld, lijken mensen hun hart maar zelden te laten spreken? Ik ontdekte dat er krachten meespelen op het wereldtoneel, die er baat bij hebben als mensen hun eigen licht en innerlijke wijsheid niet ontdekken. Er wordt geen geld verdiend als mensen zich niet druk meer maken om hun angsten en de ketens waarmee ze zich daarom vastleggen. Daarna opende ik mijn hart, wat gebeurde in een Sjamnistisch Ayahuasca-ritueel. Het was alsof ik een lichtere, ruimere, liefdevollere blik kreeg. Wat ik nu probeer te doen, en mijn vader op zijn manier, is om mensen op hun weg te begeleiden in het leven met mijn bedrijf See The Lighthouse. Ik ben geen leraar, maar heb instrumenten als de Stargate, begeleide meditaties, filmpjes en muziek zodat mensen hun energie kunnen verhogen om meer te gaan leven vanuit het hart. Iedereen heeft daarin zijn eigen weg.

Is er iets van jullie verre voorvader Albert Heijn terug te zien in wat jullie doen?

RJ: De oprichter Albert Heijn is een zeer sociaal persoon is geweest. Hij bleek vrijmetselaar en naast het ondernemerschap was het zijn missie om kwalitatief goed voedsel voor iedereen bereikbaar te maken, wat in 1887 uitzonderlijk was. Honderd jaar later zette ik het holistisch centrum Oibibio in Amsterdam op. Oibibio's missie was om spiritualiteit voor een groot publiek toegankelijk te maken. Albert Heijn bleek te doen in lichamelijk voedsel, ik in geestelijk.

Djaï: Ik lijk op mijn vader, en daarmee op mijn voorvaders, omdat ik net als hen een ondernemer ben die zich met hart en ziel inzet en niet opgeeft.

RJ: Ik ben heel dankbaar dat ik in deze familie geboren ben. En dan doel ik niet op de bekendheid, maar op de omstandigheden die ik tegenkwam. Alles, het gezin, mijn ouders, de familiegeschiedenis heeft bijgedragen om mij op mijn levenspad te krijgen.

Djaï: Ik ben er ook trots op als ik zie dat de kruidenier Albert Heijn, opgericht door mijn over- overgrootvader zo ontzettend veel vestigingen heeft en ik die naam zo vaak voorbij zie komen. Tegelijkertijd vind ik het wel jammer dat een groot deel van wat er in die winkel te verkrijgen is, niet gezond is en vol zit met e-nummers.

RJ: Het is inderdaad belangrijk dat Albert Heijn met nog veel meer 'eerlijk voedsel' komt. Dat is er nu nog niet. Dat is altijd het bekende dilemma: moet je doen wat het meeste mensen willen of moet je opvoeden en laten zien wat belangrijk is? Voor Djaï en mij is het natuurlijk het laatste. Dan krijg je als tegenargument 'ja, dat eerlijke voedsel is te duur'. Nu misschien wel, maar als je je als machtige partij in de markt met je volle gewicht sterk gaat maken voor reformvoedsel, dan wordt dat vanzelf goedkoper. Elk bedrijf heeft een ziel, meestal die van de oprichter. Op de vraag hoe ik aankijk tegen de familiegeschiedenis, is het vooral dit gedeelte waar ik trots op ben. Want de ziel van het bedrijf Albert Heijn is altijd een hele speciale geweest.

Change tip van Ronald Jan

Het kan een kruideniersmentaliteit zijn (‘op de kleintjes letten’), maar de enige weg van de transformatie is de weg naar binnen, voor elk individu. Alleen dan zal de wereld wérkelijk een fundamentele verandering ondergaan. Dan ontstaat er begrip voor de ander en uiteindelijk verbinding met elkaar. We zijn veel meer dan ons lichaam, we zijn bewustzijn. We zijn allen verbonden, de mensheid is één. De mensheid zit in een geestelijke evolutie en is onderdeel van een groter plan.

Aha-moment Djaï

Na het zien van de film Atlantis vertelde mijn vader dat het niet alleen fictie was, maar dat er altijd een waarheid is die groter is dan dat wij kunnen zien. Dat oude volkeren bijvoorbeeld kennis opdeden door naar de sterren te kijken. Dat idee heeft me blijvend aan het denken gezet.

Bron:
http://www.changethinkpositive.be/ — met Djai Heijn.

1 opmerking:

  1. Is er iemand die )financieel' kan helpen bij een theater over de Nieuwe Gouden eeuw=waar spiritualiteit een grote rol speelt.groet gloria

    BeantwoordenVerwijderen

Heb jij daar een mening over? Neem geen blad voor je mond en reageer: