21.8.12

Het gevaar van een ongetrainde geest

Het gevaar van een ongetrainde geest is de kop boven dit artikel en direct denk ik: hier had ik ook kunnen schrijven: De voordelen van een getrainde geest. Dat klinkt direct een stuk beter en inspirerender, vind ik. 

Aan het trainen van ons brein wordt in mijn ogen veel te weinig aandacht besteed. Het is zo’n belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van ons als mens maar niet één schoolsysteem heeft het in het lespakket zitten. Ons brein is ook het meest krachtige onderdeel van ons menselijke organisme. Ons intellect is er gevestigd, onze vermogens om te visualiseren, ons denken, het is de plek waar het hele controlesysteem van de mens is gevestigd en ons brein stuurt ons in alle opzichten aan, zelfs veelal onbewust.

Self fullfilling prophecy
Je kent wellicht het gezegde: wat je denkt dat word je. Ik doel dan op alle negatieve gedachten over onszelf, in het algemeen, maar ook op gevoelens van twijfel, angst, cynisme, ongerustheid, het gevoel dat alles kommer en kwel is. Deze geestestoestanden geloven we volledig en ze beïnvloeden ons ten zeerste. Ze beïnvloeden onze waarneming en als we niet opletten dan hebben we voordat we er zelf erg in hebben een negatieve realiteit geschapen. Simpelweg omdat we het denken.
Dat bedoel ik met ‘wat je denkt dat word je’. Daarin zit het gevaar van een ongetrainde geest, in die ‘self fullfilling prophecy’. Zo’n geest kan je vijand worden. 

De zegeningen van een getrainde geest
Een getrainde geest daarentegen is een groot goed, een zegen op onze levensweg en een heel krachtig instrument. Als we boven dit negatief denken en deze negatieve gevoelens uitstijgen en geloven dat onze geest het meest krachtige instrument is dat er bestaat, dan wordt onze geest onze grootste zegen.
In de workshop Mindfulness krijg je de technieken mee waardoor je weer aan het roer van je gedachten kunt gaan staan. Een groot voordeel van mindfulness is dat de werking van je hersenen verandert, of beter gezegd verbetert, waardoor het ook weer stukken makkelijker wordt (om aan het roer van je denken te gaan staan). 

Een rivier van gedachten
Het gebabbel is ons hoofd, de gedachtenstroom, houdt bijna nooit op (behalve dan als we slapen). Ik noem het ook weleens een rivier van gedachten. Tijdens de workshop leer ik je daar uit te stappen en aan de oever van die rivier te gaan staan en naar je gedachtenstroom te kijken. En te beseffen dat…….

je gedachten hebt en ze niet bent en dat je gevoelens hebt en die niet bent.
Wil je meer weten over mindfulness klik dan hier!3 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bijzonder. Ik die altijd dacht dat op school ons brein werd getraind en nog eens getraind, realiseer me nu dat 'brein trainen' natuurlijk veel meer is dan dingen leren en leren redeneren. Ons brein moet ook in staat zijn gevoelens te ervaren, te managen en de gevolgen hiervan te overzien. Zo zijn er ongetwijfeld nog veel meer zaken die we ons brein veel beter kunnen laten doen, wanneer daar gerichte training voor is en wordt gevolgd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Sjaak
   Mooie reactie. Ik denk dat je niet de enige bent die wel weet dat alles wat we zijn, dat wie we zijn, dat hoe we zijn allemaal bepaald wordt door die grijze massa onder ons schedeldak, maar daar nog nooit werkelijk mee bezig is geweest. Ik vind het leuk dat mijn artikel je daar wat meer bewust van heeft gemaakt.
   Als je werkelijk in deze materie geïnteresseerd bent heb ik nog wel een paar interessante zienswijzes voor je:

   'Het is niet moeilijk om weer contact te maken met die netwerken in ons brein die ervoor zorgen dat we weer geluk ervaren, dat we weer glimlachen en kunnen genieten. Die netwerken zijn er nog steeds. Geluk bestaat en woont in jouw brein, zo simpel is het.'
   'Geef jezelf de kans om weer geluk te ervaren en als vanzelf lacht het leven je weer toe. Zo werkt De Wet van Aantrekking. Mindfulness helpt daarbij. Kom dat zelf maar eens ervaren.'
   http://blog.brightnezz.com/2012/06/hoe-werkt-de-wet-van-aantrekking.html

   http://blog.brightnezz.com/2012/02/machinery-of-brains.html

   http://blog.brightnezz.com/2011/12/gelukkig-zijn-is-een-keus.html

   Bedankt voor je reactie en succes met alles.
   Janna

   Verwijderen

Heb jij daar een mening over? Neem geen blad voor je mond en reageer: