9.7.12

Mijn beschermengel en ik zijn onafscheidelijk!

Wat is een beschermengel?Woorden schieten altijd tekort. Met woorden kun je zo goed als nooit de essentie van iets raken. Met de essentie bedoel ik onder meer dat wat je niet kunt verwoorden maar wat essentieel is voor wat iets is of wie je bent. Je kunt er omheen praten, zeker, maar de echte kern raak je nooit met woorden en kun je alleen voelen.
De essentie is in ons leven een onberedeneerbaar element, dat je niet aan kunt raken – of wilt raken – en alleen maar voelbaar is, maar het is wel het belangrijkste in een mensenleven. Dat het bestond ervoer ik pas een jaar of zeven, acht geleden.

‘Je haalt alles door elkaar’

Op het feest van een vriendin van me mocht ik weer eens ervaren dat het niet om de woorden gaat. Een vriend vroeg me wat de cursus en workshop Mindfulness die ik geef precies inhouden. Wetende dat hij – deels – dezelfde persoonlijke ontwikkeling en trainingen heeft gevolgd als ik, probeerde ik hem in onze gemeenschappelijke ‘taal’ uit te leggen waar het over gaat. “Ik laat mensen hun bron weer voelen, door de oefeningen die ik geef kunnen mensen hun essentie weer ervaren. Ze kunnen weer bij dat gevoel van vrede en harmonie komen. Je weet wel…. hetzelfde brongevoel dat wij ook tijdens onze cursussen voelden”, probeerde ik het aan hem duidelijk te maken. En ik ging verder:”Wist je dat wat wij onze bron, onze essentie noemen, vroeger door de mensen hun beschermengel genoemd werd.”
Mijn vriend had het helemaal met me gehad. “Je haalt alles door elkaar. Spiritualiteit, mystiek en bewustwordingsprocessen zijn verschillende zaken, helemaal iets anders. Dat moet je niet met elkaar verwisselen. En wat wij ‘bron’ noemen is een proces waar je steeds in en uit raakt, dat houdt nooit op want mensen blijven issues houden”, meende hij. “Tot vier dagen voordat ze het graf ingaan”, voegde hij er nog aan toe. “ En dan ook nog engelen erbij halen. Dat heeft er helemaal niets mee te maken", eindigde hij zijn irritatie over al die onzin die ik in zijn ogen liep te verkondigen.
“Ik heb het helemaal niet over engelen gehad”, protesteerde ik om pas later te beseffen dat ik wel over het begrip ‘beschermengel’ had gesproken. Ik hield mijn mond verder omdat ik besefte dat ik iets wilde duiden dat – vooral en met name - een diep gevoel vertegenwoordigt, veel meer dan wat dan ook en zoals nu weer bleek, moeilijk in woorden te pakken is.

Mindfulness en bedrijven

De bron, onze essentie, de kracht, dat vredige gevoel, die diepe harmonie, de stilte, de poort naar onze ziel, de kern, onze goddelijke vonk, de oorsprong van onze creativiteit, het zijn allemaal begrippen die een en hetzelfde willen duiden namelijk dat we daar ‘wonen’, dat we dat werkelijk zijn. Deze plek die we acuut herkennen als we er ‘aankomen’, is ook fysiek in ons lijf te voelen. Tijdens de workshop mindfulness help ik mensen deze plek te bereiken door ademhaling- en meditatieoefeningen. Met verbazing constateren mensen dat ze dat waar ze zo naarstig naar op zoek waren, een innerlijk gevoel van vrede en harmonie, relatief makkelijk kunnen bereiken.
Die universele stilte is ook de plek waar creatieve ideeën ontstaan en waar mensen in hun hectische bestaan weer rust en vrede vinden. De reden waarom bedrijven steeds meer aandacht voor mindfulness hebben is ook steeds meer duidelijk: de medewerkers ontwikkelen hun creativiteit als nooit tevoren en de kans op een burnout vermindert omdat ze makkelijker hun innerlijke rust ervaren.

De Beschermengel

In oude tradities kende men deze plek ook al en noemden ze het hun beschermengel. Want hier huist ook je intuïtie, hier komt ook dat stemmetje vandaan dat je waarschuwt voor gevaar of je zomaar vertelt dat je iemand moet bellen of nu iets wel of niet moet doen. Omdat de mensen in die tijd, duizenden jaren geleden, nog niet de woorden hadden die we nu hebben, gaven ze die plek die wij nu kennen als onze essentie, de naam Beschermengel.
Ik vind dat prachtig om te weten. Ik weet niet of dit werkelijk een engel is en het maakt me ook niet uit. Ieder mag dat voor zich bepalen, maar sinds ik dit weet heeft onze menselijke essentie voor mij een nog diepere betekenis, een dieper gevoel, gekregen dan het al had.
Ik heb een beschermengel en die is altijd bij me!


Janny LeggedoorGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb jij daar een mening over? Neem geen blad voor je mond en reageer: