21.7.12

Alles draait om liefde in het leven van Geert Kimpen

Geert, Zonneke en Christine in Praag
In het leven van de schrijver Geert Kimpen draait er veel om liefde. Hij wordt gedreven door de visie van de kabbala, waarbij iedereen een zielsverwant nodig heeft om de ander te inspireren en te herinneren aan het hogere levensdoel. Tijdens een sabbatritueel besteedt Geert met zijn partner wekelijks intensief aandacht aan hun wederzijdse hartstocht. De schrijver is tevens een groot voorstander van Valentijnsdag. "Het zou een nationale feestdag moeten worden, want ik vind dat je de liefde voor elkaar niet genoeg kunt vieren!"


Dit interview is geschreven door Art Schroer en stond in februari in Paravisie.

Wat versta jij onder het woord ‘liefde'?

"In spirituele kringen wordt liefde vaak als een etherisch en hoog begrip gezien: de goddelijke of universele liefde. Ik breng het graag terug naar een aards gevoel. Wat mij betreft is het zeer concreet. Zo heb je de passionele liefde die twee partners met elkaar delen. Een andere sterke liefde is hetgeen je voelt voor je kinderen, familie, vrienden en medemensen. Liefde uit zich in de wijze waarop mensen met elkaar omgaan. Voor iedere persoon is het een ontdekkingstocht om te ervaren wat liefde betekent en hoe fundamenteel het in je bestaan is. Zelf heb ik veel ongelukkige liefdes gekend in mijn leven, terwijl ik me bewust was dat ik juist liefde nodig had om goed te kunnen functioneren. Door het meemaken van de tragedies op liefdesgebied ben ik liefde meer en meer gaan waarderen en is het één van de belangrijkste onderwerpen in mijn leven en werk geworden. Meerdere malen dacht ik mijn grote liefde ontmoet te hebben, maar bij mijn huidige partner Christine (Pannebakker - red.) ben ik ervan overtuigd dat zij de ware is voor mij."

Wat is de kracht van liefde?

"Dat draait om het vinden van je zielsverwant. Het heeft alles te maken met het delen van dezelfde levensmissie. Deze visie komt voort uit de kabbala (een joods, religieus en filosofisch systeem dat inzicht geeft in de goddelijke natuur), waar ik mij helemaal in kan vinden. Wanneer twee mensen dezelfde idealen hebben, hogere doelen delen en dezelfde normen en waarden over het leven koesteren, dan is dat dé basis van zielsverwantschap. Als je in de ander de capaciteiten herkent waardoor de persoon zich optimaal kan ontwikkelen en hij of zij herkent dat in jou, dan word je naar elkaar toegetrokken. Je inspireert elkaar, geeft de ander vleugels en herinnert elkaar aan het hogere doel dat je in je leven hebt. Als dat klopt, dan maakt het niets meer uit of je wel of niet de dop op de tandpasta hebt gedaan of vergeten bent om de vuilniszak buiten te zetten. Al die oppervlakkigheden worden dan ondergeschikt."

Hoe kan je weten of je de juiste zielsverwant hebt ontmoet?

"Dat is vrij eenvoudig. Praat met de ander over jouw passies en wat je in het leven beweegt. Als jij bij de ander die energie ook voelt stromen en hij of zij herkent zich erin, dan komt de stroom van ‘kundaline' (spirituele kracht in mensen - red.) op gang. Zodra je merkt dat iemands aandacht verzwakt als je over je levensdoel vertelt, dan is er geen sprake van zielsverwantschap en echte liefde. Als je namelijk levensdoelen op elkaar kunt leggen, wordt het nooit saai tussen twee personen en heb je altijd zaken om voor te blijven vechten en elkaar in te helpen. Dan ontstaat er een levenslange liefde. Eén van de grootste misverstanden is de verwarring tussen lust en echte liefde. Met seksuele aantrekkingskracht is helemaal niks mis, alleen kan lust perfect bestaan zonder liefde. Lust kan sterk en heftig zijn, maar gaat meestal als een vuurtje uit. Je moet trouwens eerst tot je eigen essentie komen door een zoektocht te volgen naar ‘zelfliefde'. Pas als je van jezelf houdt, kan je liefde van een ander toelaten."


Moet je altijd energie in liefde blijven steken?

"Zeker, want liefde is iets levendigs en je krijgt het niet voor niets. Alles wat je geen aandacht geeft, sterft langzaam af. Als je bijvoorbeeld van planten houdt, kost het je geen moeite om er goed voor te zorgen en dat is met een relatie ook het geval. De genegenheid voor je partner kan je makkelijk blijven benoemen en koesteren. Maar het moet wel gebeuren! Je moet alert blijven en elkaar niet kwijtraken in de hectiek van het leven. De kabbala heeft daar een ritueel voor om er bewust mee om te gaan en dat is de sabbat. Het is een wekelijks terugkerend liefdesfeest dat opgebouwd is uit een aantal kleine rituelen die bedoeld zijn om opnieuw de liefde te vieren en stil te staan bij het geschenk van de liefde. Tijdens de sabbat zegent de man zijn vrouw. Hij benoemt hardop hoe zijn partner hem de afgelopen week ontroert of geraakt heeft. Je schenkt een blijk van dankbaarheid. Officieel gezien spreekt de man het alleen uit, maar Christine en ik doen het allebei. Je mag niet zomaar voor lief nemen dat iemand zijn of haar leven met je deelt en je persoonlijke eigenaardigheden aanvaardt. Wij doen dat tijdens een sabbat, maar dat hoeft niet per se."


Wat houdt zo'n sabbatritueel in?

"De vrouw steekt kaarsen aan en brengt daarmee het licht in huis. Je nodigt de ‘Shekinah' uit, de vrouwelijk kant van God met eigenschappen als warmte, sensualiteit, liefde, troost en moederlijkheid. Er wordt wijn ingeschonken die over het glas heen gegoten wordt om de overvloed van het leven te symboliseren. Bij het ritueel kan je tevens vrienden uitnodigen. Aan het einde van de sabbat, als de vrienden weg zijn en je kinderen naar bed, dan is het de traditie om de liefde in volle overgave te bedrijven. Alsof het de eerste keer is dat je elkaar van top tot teen bemint. De sabbat vieren is een uiterste, maar je kan bijvoorbeeld wel eenmaal per week de televisie 's avonds niet aanzetten. Praat met elkaar over wezenlijke zaken en neem de tijd om de liefde te bedrijven. Als je daar één avond per week voor uittrekt, zou dat al zeer veel verschil uitmaken. Dat is dé vitaminepil voor veel relaties, want mensen leven vaak langs elkaar heen!"


Hoe belangrijk is de rol van de vrouw in een relatie?

"Kabbalisten zeggen dat de vrouw het licht in de wereld en in een gezin brengt. Dat heb ik zelf op een extreme wijze ervaren toen ik een ongelukkige vrijgezel was. In mijn huis werd het nooit echt gezellig, totdat er een vrouw in mijn leven kwam. Het huis werd dan meteen een thuis met warmte. De vrouw brengt dus het licht en de man is eigenlijk de elektriciteit, de stroom: een ongecontroleerde energie die alle kanten opgaat, totdat hij zich verbindt met een vrouw. Dan krijgt de stroom een focus en kan de lamp van de vrouw feller schijnen en weet een man waarom hij zaken in zijn leven doet. Op die manier houden de mannelijke en vrouwelijke energie elkaar in evenwicht. Bij een homoseksuele of lesbische relatie is er tevens sprake van dat één van beide partners meer vrouwelijke energie heeft dan de ander en dan werkt het hetzelfde. De twee krachten zijn universeel. Ik ben ervan overtuigd dat je een rijker leven leeft als je samen met iemand bent in plaats van alleen. Je ontwikkelt jezelf in een relatie. Je hebt een weerwoord, confrontatie en spiegel nodig."


Kan liefde als inspiratiebron fungeren bij het bewust in het leven staan?

"Sterker nog: het is dé inspiratiebron! Liefde is gebaseerd op het delen van dezelfde levensmissie. Doordat je weet wat de passies en dromen zijn van de ander, zal je elkaar daarin stimuleren. Liefde is bedoeld om boven jezelf uit te stijgen en vleugels te krijgen om je te ontwikkelen. Wat helaas geregeld gebeurt, is dat de ene partner de ander klein houdt en de ‘vleugels afknipt'. Mensen worden dan belet om zichzelf te zijn in de relatie. Je gaat jezelf verloochenen en verstikt langzaam in je liefdesrelatie. De bedoeling van liefde is precies het omgekeerde. Zo zag Christine al de schrijver in mij die ik zelf nog niet wilde herkennen. Van de een op de andere dag heb ik mijn opdrachtgevers aangegeven dat ik stopte met werken om een boek te gaan schrijven. Ze dachten dat ik gek geworden was. Uiteraard had ik opeens geen inkomsten meer, maar Christine stimuleerde me en gaf mij het vertrouwen omdat ze inzag dat ik moest gaan schrijven. Dat is de kern van zielsverwantschap. Zonder haar steun was mijn eerste boek nooit uitgekomen."


Waarom gaat je meest recente boek over een joodse liefde?

"Sinds het schrijven van mijn debuutroman is de kabbala mijn basistaal geworden. Het uitgangspunt daarvan is: geloof niets van wat je niet zelf onderzocht hebt. Dat spreekt mij erg aan. Je moet kritisch zijn en iets onderzoeken en tot nu toe heeft me dat nog nooit teleurgesteld. Voor het boek ‘Rachel of het mysterie van de liefde' ben ik in andere stromingen research gaan doen als hindoeïsme, boeddhisme en kamasutra. Wat me opviel is dat de universele liefde, weliswaar in andere bewoordingen, overal op hetzelfde neerkomt. Het is steeds een andere saus die er overheen wordt gegoten, maar in de essentie hebben de geloofsovertuigingen dezelfde boodschap. Het gaat uiteindelijk allemaal om zielsverwantschap. Ik kwam toevallig een joodse legende tegen over een zeventienjarig meisje in Praag en besloot dat het als basis kon dienen voor het liefdesverhaal dat ik wilde schrijven. De sfeer past goed bij mijn ziel. Maar wellicht schrijf ik ooit eens een tantragericht boek. Ik vind dat ook iets wezenlijks en moois."

Wat betekent Valentijnsdag voor je?

"Ik vind het de belangrijkste feestdag van het jaar. In ons land wordt er vaak neerbuigend over gesproken, omdat het te commercieel zou zijn. Mensen geven aan dat ze zelf wel uitmaken wanneer ze de liefde uiten naar de partner. Het komt er dan alleen op neer dat het vrijwel nooit gebeurt. We vinden vaak alles belangrijker dan de liefde, terwijl dat juist van wezenlijk belang is. Je dient aandacht te schenken aan het feit dat je voor elkaar hebt gekozen, dat je elkaar inspireert en samen lief en leed deelt. Dat zou een nationale feestdag moeten worden! Ik ben er dus een groot voorstander van. Er is niemand die zegt dat je een cadeautje moet geven als een bos bloemen of een hart van chocolade. Doe het op een manier die bij je past. Als dat samen wandelen op de heide is, dan is dat ook prima. Als je er maar aandacht aan schenkt. De trouwdag is ook een uitgelezen moment om stil te staan bij je relatie. Vier in ieder geval de liefde, dus iedereen aan de Valentijn!"

Wat spreekt je in de kabbala nog meer aan?

"De kabbala geeft aan dat je een soort zielenfamilie hebt. Dat zijn de mensen om je heen die je diep raken op verschillende vlakken. Daar deel je je leven mee en met één persoon deel je alles. De kabbalisten vinden dat we allemaal zielsverwanten zijn. We komen voort uit dezelfde oerbron, de grote goddelijke ziel. We zijn allemaal afsplitsingen van het grotere geheel. We leren van elkaar. Ieder mens is een zielsverwant die een boodschap voor je heeft. Van mislukte relaties hoef je daarom geen spijt te hebben, want die waren nodig om dichter bij je zielsverwant te komen. Volgens de theorie van de kabbala is het zo dat een zielsverwant iemand is die je uit een vorig leven kent. Je reïncarneert en komt weer op aarde. Dan kan je bijvoorbeeld een kind zijn van iemand die in dit leven je partner is. Het is één van de weinige zaken in de kabbala die ik niet kan bewijzen en daarom heb ik er niet zoveel binding mee. Het klinkt logisch, maar ik ben me er niet van bewust ooit gereïncarneerd te zijn."Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb jij daar een mening over? Neem geen blad voor je mond en reageer: