5.5.12

‘Mijn leven was een onophoudelijke gedachtenstroom’


Alles wat je aandacht geeft wordt groter

Als je mindfulness doet, leer je om met al je aandacht in het moment aanwezig te zijn zonder er een oordeel over te hebben. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen die dat kunnen zich beter voelen waardoor hun persoonlijk welbevinden enorm verbetert. Ze worden gelukkiger. En ook niet onbelangrijk……. mindfulness is te leren.

En voor dat leren heb ik de vijf zaterdagen in juni van 10.30 tot 16.30 uur gereserveerd. In Helmond/Brandevoort, heel dichtbij Eindhoven.
Een goede reden om de workshop te volgen is dat je fit op vakantie kunt gaan en geen week nodig hebt om helemaal bij te komen van het afgelopen werkjaar. De technieken die je leert, kun je overal en altijd toepassen. Je leert ontstressen, bewuster leven en meer genieten.
Meld je op tijd aan want ik werk in kleine groepen van hooguit tien mensen. De kosten heb ik tot een minimum teruggebracht en er een speciale prijs van 75 euro van gemaakt. Dit is inclusief een (heerlijke) uitgebreide lunch met verse soep, salades en broodjes.
We hebben voor de workshopvorm gekozen omdat veel mensen dat prettiger vinden dan tien weken één keer per week.
Wil je meer informatie over mindfulness lees dan onderstaand artikel of kijk eens op www.brightnezz.com.
Er zijn veel manieren om mindfulness te beschrijven maar aandacht geven aan je gedachten, je gevoelens en/of je omgeving zonder oordeel maar in volledige acceptatie, komt in alle beschrijvingen voor.

Hoe het kan weet ik niet maar het lijkt wel of het ons mensen vreemd is om het leven te nemen zoals het zich voordoet van moment tot moment. Denk er maar eens over na hoe vaak je eigenlijk wilt dat de realiteit anders is, dan die is. Om een paar eenvoudige voorbeelden te noemen waarbij we de realiteit niet nemen zoals die is: Je voelt je goed maar als je tien kilo lichter bent zou het nog beter zijn. Je kind doet het op school prima maar voor wiskunde zouden zijn punten hoger mogen zijn. We hebben een fijne vakantie maar als het vandaag strandweer wordt, is het beter. Allemaal niet de meest belangrijke zaken maar wel voorbeelden waarmee ik aan wil geven hoe we bijna nooit de realiteit aanvaarden zoals die is.
Dus nooit helemaal gelukkig, nooit helemaal tevreden en dat alleen maar omdat je niet zonder oordeel en met je volledige aandacht in het moment bent. Wij mensen vinden het moeilijk om de situatie waarin we NU zijn te accepteren zoals die NU is.

We doen het iedere keer weer
Daar bedoel ik niet mee dat we bij de pakken neer moeten gaan zitten. Natuurlijk is het een goed idee als je wilt afvallen niet meer te snoepen en te gaan sporten, om maar iets te noemen. Waar ik het over heb, is accepteren wat er NU is, en dat is dat je NU 5 kilo, of 10 of….,  te zwaar bent. Natuurlijk is het een optie om je kind bijles te geven in wiskunde want dat is ook accepteren wat er is én er iets aan doen.
Waar ik het over heb als ik zeg dat we niet accepteren wat er NU is, is bijvoorbeeld piekeren over de toekomst van het kind omdat het wiskunde moeilijk vindt. Dat bedoel ik met niet in het moment zijn en accepteren wat er is.
En iedereen weet wat er gebeurt met ons als we ons zorgen maken, piekeren, of zoiets: we voelen ons gestrest.
Mindfulness betekent niet piekeren, accepteren wat er is zonder te oordelen over wat het is. Mindfulness wil zeggen dat je aanwezig bent in het moment. Helemaal met je aandacht bij dit verhaal zijn, een gebeurtenis – zoals in de file staan – accepteren en dat alles zonder oordeel,  en je daar niet over op lopen te winden. Ook niet als je te laat komt op je afspraak, je belt maar om te zeggen dat je in de file staat. Ook niet als je kind op je staat te wachten, je regelt het gewoon even dat iemand je kind op gaat halen of je belt de school of je kind daar even kan blijven. Door helemaal te accepteren wat er is en daar naar te handelen, verdwijnt de stress en krijg je rust.
Als je met iemand praat ben je met heel je aandacht bij wat je zegt en wat de ander zegt. Als je eet, proef dan bewust wat je eet, hetzelfde als je drinkt.
Ik weet het, dit is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan want in de praktijk is het vaak heel moeilijk om met je aandacht in het hier en nu te zijn.
Maar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het een enorme stressreductie geeft als je dat kunt. En mensen die het geleerd hebben, voelen zich simpelweg gelukkiger.
Trendy
Mindfulness is trendy. Mensen doen een cursus mindfulness, bedrijven bieden het hun personeel aan en zelfs als mensen lijden aan een depressie krijgen ze het advies mindfulness te doen. Op het eerste oog lijkt het wat vreemd die belangstelling voor dit fenomeen. Maar als je iets verder kijkt is het goed verklaarbaar.
We hebben bijna allemaal een hectisch leven waarbij we heel veel ballen tegelijk hoog moeten houden. Carrière maken, kinderen groot brengen, een actief sociaal leven, huishouden regelen, om maar een paar zaken te noemen. En als je maar lang genoeg de druk van alles moeten ervaart, en als je maar lang genoeg stress hebt, dan komt er een moment waarop je je niet meer kunt ontspannen en lichamelijke klachten krijgt.

Emoties worden fysiek
Als je onder stress staat, helpt het om mindfulness te doen. Dan leer je weer om met beide benen op de grond te staan, uit je hoofd te gaan (je denken) en helemaal in je lichaam te zijn.
,,Er ging een wereld voor me open”, vertelde Tim Parks (57) bijzonder hoogleraar vertaalkunde aan de universiteit van Milaan in het Psychologie Magazine van januari dit jaar. Hij had ongelofelijk veel pijn in zijn bekken en artsen bleken hem niet te kunnen helpen, het niet te kunnen vinden. Door meditatie en ontspanningsoefeningen is hij er vanaf gekomen. ,,Ik was als schrijver en hoogleraar altijd in mijn hoofd bezig en beschouwde mijn lichaam als een auto waarmee je naar de garage gaat als er iets aan hapert.” Voor Parks betekent het dat hij weer kan ervaren wat er gebeurt in plaats van het te willen benoemen. ,,Voor het eerst in mijn leven richtte ik mijn aandacht niet op die onophoudelijke gedachtenstroom in mijn hoofd maar op wat ik ervoer in mijn lichaam.” Hij leerde naar de wereld te kijken zoals een dier dat doet: vol overgave en volledig opgaand in zijn omgeving.
Hij leerde een andere staat van bewustzijn kennen en vertelt dat hij door het mediteren heeft ervaren dat bepaalde emoties zich nestelen in je lichaam. ,,Ik merk dat ik een soort angst bij me draag die ik nooit heb willen voelen maar die met veel aspecten in mijn leven te maken heeft.” Parks heeft het dan over angsten die we allemaal wel herkennen: de angst om ouder te worden, de angst om het werk (te verliezen of niet na behoren uit te voeren), de angst of het wel goed gaat met je partner en je kinderen.
Meditatie heeft hem veranderd, vertelt hij. ,,Ik klink misschien als een hippie maar ik voel mensen beter aan, en ben me woordeloos bewust van wie ze zijn, en een onplezierige e-mail kan ik met een paar ademhalingsoefeningen weer loslaten.” Al met al is hij meer ontspannen en kan hij beter accepteren wat er is. ,,Ik maak het allemaal niet meer zo belangrijk. En het gekke - en leuke - is dat als je er meer ontspannen in zit, je er wel beter in wordt, waar het ook over gaat.”

Meditatie en/of mindfulness
Het is niet hetzelfde maar meditatie en mindfulness liggen wel dicht bij elkaar. In beide gevallen mediteer je J.
Het verschil ligt hem in de manier van mediteren. Bij meditatie probeer je innerlijk te verstillen, die onophoudelijke gedachtenstroom aan je voorbij te laten gaan. Dit doe je door niet in iedere gedachte die bij je opkomt, mee te gaan. Niet over de gedachte nadenken maar er naar ‘kijken’ en het dan los te laten, dat zien we als meditatie. Zoals ik net zei: Innerlijk verstillen.
Bij mindfulness pak je een thema aan – dat kan iets uit je eigen leven zijn waar je last van hebt, of waar je meer inzichten in wilt krijgen, maar het kan ook algemener van aard zijn. Alle gedachten die bij het onderwerp horen, laat je bewust de revue passeren.
De truc is om over al die gedachten die in je opkomen, geen oordeel te hebben. Gedachten komen en gaan, rustig in het moment aanwezig zijn bij dat wat er nu is. En als je merkt dat je verdwijnt in je gedachten, ga dan terug naar je observatiemodus.
Met mindfulness geef je dus meer sturing aan je gedachten, ben je min of meer aan het mindmappen, maar dan op gevoel en kijk je naar de emoties die bij die gedachten naar boven komen maar ga je er niet in mee.
Je verliest je niet in je gedachten en emoties, je verliest je niet in de inhoud maar je kijkt hoe de gedachten over dat bepaalde onderwerp bij je opkomen en observeert ze als een kleine gebeurtenis. Net zoals geluiden komen en gaan, zijn er ook gedachten en emoties die komen en gaan. Gedachten gaan over allerlei dingen. De toekomst, het verleden, je lichaam, je gedachten over gevoelens, over eten, over slapen, over seks (dat hoort er ook bij). Wat het ook is, je observeert je gedachten als waren het gebeurtenissen. Niet oordelen, gewoon observeren!
En dus nooit jezelf de opdracht geven: Ik moet mindful zijn. Dat is jezelf kwellen en een onmogelijk uit te voeren opdracht.

De onderdelen
Trainingen in mindfulness kun je in verschillende onderdelen splitsen. Ademhalingsoefeningen, geleide meditaties en het mediteren op een thema zijn de belangrijkste. Alle drie zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden en wezenlijk voor de training.
In mijn ogen is het meest onderschatte onderdeel de ademhalingsoefeningen. Ik geef mijn cursisten ook altijd het advies: heb je geen tijd om te oefenen, doe dan in ieder geval je ademhalingsoefeningen. Als je die iedere dag een minuut of vijf doet, voel je je als herboren, verdwijnt de spanning uit je lijf en krijg je nieuwe energie.
Als je tijdens de cursus of thuis merkt dat je niet helemaal bij de les bent, word dan niet ongeduldig, boos, geïrriteerd of zo, maar accepteer dat het zo is, doe bewust je ademhalingsoefeningen en je zit zo weer helemaal in de oefening of bent weer helemaal ‘bij de les’.
Het grote voordeel van ademhalingsoefeningen is dat je ze overal kunt doen. In de bus, trein, auto, achter je laptop, tijdens een vergadering, onder het koken. Je krijgt hetzelfde effect als van een glaasje wijn maar dan zonder de nadelige gevolgen, zullen we maar zeggen. Het is een heerlijke vorm van ontspanning en je bent helemaal weer in het hier en nu, in het moment.

Vredige gevoel
Tijdens de cursus of als je zelf de oefeningen doet, kom je weer bij dat vredige gevoel in jezelf dat iedereen kent maar dat door stress en drukte naar de achtergrond is gedrukt waardoor we het bijna vergeten zijn. Dat gevoel dat voelbaar is in je buik, is van perfecte harmonie en bestaat uit pure kracht. Dat noemen mensen ‘de stilte in zichzelf’ en als je daar bent, ben je helemaal in het heden. Als je in die ‘state of mind’ aan het werk bent, ben je volledig geconcentreerd en zit je helemaal in de ‘flow’, om het maar eens in goed Nederlands te zeggen J. Dan giert het stresshormoon cortisol niet meer door je lijf, is je bloeddruk laag, net zoals je hartslag. Iedere dag je mindfulnessoefeningen doen maakt dat je minder slaap nodig hebt, je er jonger uit gaat zien en je huid zijn elasticiteit langer behoudt.
Iedereen die het vredige gevoel dat mediteren of mindfulness je geeft kent, weet wat ik bedoel. Voor al die andere mensen….. het is te leren!

Janny Leggedoor is trainer en schrijver. Ze heeft een blog over westerse tradities, zingeving en spiritualiteit op blog.brightnezz.com. Volg haar voor dagelijkse updates op twitter, @yourbrightnezz. Verder geeft ze bedrijfstrainingen (Lumina Learning) met als specialisatie teamontwikkeling. Voor persoonlijke ontwikkelingen gebruikt ze het Avatar-materiaal en in de vertrouwde omgeving van haar huis geeft ze ook lessen in mindfulness.
Voor meer informatie: 06 54775574.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb jij daar een mening over? Neem geen blad voor je mond en reageer: