29.1.12

Zwemmen in een zee van geld is ook spiritueel

Hoe denk jij over geld? Wat betekent geld voor jou? Besef je dat geld, of wat je er van vindt, een energie genereert? Kun je inhaken op die energie die geld heet? En zo ja, hoe doe je dat en hoe ben je daar succesvol in?

Allemaal vragen die ik mezelf stel als ik nadenk over het geld. Zeker omdat ik van mening ben dat mijn gevoel dat ik niet genoeg geld heb, dat het ongelijk verdeeld is in de wereld, dat geld mijn doen en laten bepaalt, mijn gevoel van vrijheid ondermijnd wordt door een gebrek aan geld, overtuigingen zijn die mij beletten om neutraal naar geld te kijken waardoor al die overtuigingen ook iedere keer weer uitkomen.
Als dit soort ideeën over geld ook door jouw hoofd spoken, of zelfs jouw leven bepalen, is het misschien ook voor jou tijd om eens wat uitgebreider naar het fenomeen geld te kijken.
Gemakshalve ga ik er even van uit dat jouw ideeën over geld te maken hebben met de ervaring van een tekort eraan of een angst voor een tekort. Om dat tekort aan te vullen of die angst weg te nemen, kun je al je kaarten op het winnen van de lotto zetten – overigens niets mis mee - maar voor al die andere mensen die de lotto niet winnen, is het misschien helpend als we onze eigen emoties/overtuigingen/meningen of wat dan ook omtrent geld eens goed onder de loep nemen.


Ooit was het zo
Op school leerde ik dat voor al het geld dat er in de wereld is, of dat een land bezit, er een tegenwaarde in goud is. Zonder dat ik het in de gaten had, is de financiële wereld van dit principe afgestapt. Waardoor ik me nu wel afvraag wat geld nog vertegenwoordigt als dat niet meer een bepaalde goudwaarde is?
Precies… dat is ook mijn conclusie, de waarde die de financiële instellingen die de hegemonie in handen hebben, eraan geven.
Ho, ho, ho zult u zeggen, is het zo simpel? Ja, zo simpel is het.
Begrijp me goed, geld heeft waarde dat ontken ik niet maar deze economische waarde is niets anders dan een afspraak die mensen onderling gemaakt hebben. Het verandert niets aan uw of mijn gevoel te weinig geld te hebben, of dat het oneerlijk verdeeld is, maar geeft alleen maar aan hoe de grote spelers in de wereld erover denken en hoe nuchter je er naar kunt kijken.

Spiritueel
In de spirituele wereld is de manier waarop er naar geld gekeken wordt, ook vaak heel bijzonder. Geld verdienen aan spiritueel getinte zaken wordt als ‘not done’ beschouwd. Voor deze overtuiging kunnen diverse redenen zijn, en een daarvan is dat geld zondig is en belemmerend voor je spirituele groei.
Aan de andere kant van het spirituele spectrum staat de overtuiging ‘vraag, geloof, ontvang’. Met andere woorden: als je de overtuiging hebt dat je veel geld verdient, daar 100 procent voor gaat en 100 procent in gelooft, dat verdien je dat niet alleen maar krijg je het ook. Of zoals ze dat in The Secret zeggen: je zet dan de Wet van Aantrekking in werking. In de film ‘What the bleep do we know’ refereren ze hier ook aan door te zegen dat wij iedere dag weer onze eigen realiteit scheppen.

Hoger bewustzijn
De vraag is dus: kun je je hoger bewustzijn ontwikkelen en tegelijkertijd rijkdom vergaren? Kunnen we die diepe spirituele Eenheid ervaren – want daar gaat in mijn ogen spirituele groei over - als we ook met materiële zaken bezig zijn en bijvoorbeeld heel erg genieten van alles wat je met geld kunt doen.
Ik denk van wel!
Onze valkuilen zijn onze angsten, belemmerende overtuigingen of meer in het algemeen de emotionele lading die wij ervaren als het over geld gaat. In het Boeddhisme spreken ze van ‘gehechtheid aan materiële zaken’ waardoor mensen denken ergens niet zonder te kunnen maar in tussentijd vergeten dat ze niet die materiële dingen zijn.
In The Secret gaat het erom, als ze zeggen ‘geloof’, dat je alle emotionele lading die nog op de ‘vraag’ zit, helemaal doorvoelt waardoor hij verdwijnt en de vraag neutraal wordt. Ook bewustwordingstrainingen zoals NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) en Avatar werken met dit neutraliserende principe.
Alles waar we diep van overtuigd zijn, beïnvloedt ons denken en doen en dat manifesteren we in ons leven, zowel positief als negatief. Zolang we door een gekleurde bril naar geld kijken, trekken we de manier waarop we geld zien ook aan. Pas als ons gevoel bij geld neutraal wordt, kan het zonder weerstand stromen en kun je overvloed ervaren.
Want daar gaat het leven over! Je kunt nooit teveel geluk, liefde, overvloed of plezier hebben. En als het dan over overvloed gaat dan is de betekenis van overvloed dat je de mogelijkheden hebt om te doen wat jij graag wilt, wanneer jij het wilt. Overvloed hoeft dus niet altijd veel geld te betekenen maar kan dus ook over andere zaken gaan.
Dat we vaak veel te weinig overvloed in ons leven ervaren heeft alles te maken met onze belemmerende overtuigingen. Soms zijn die overtuigingen zo ingebakken dat we maar amper in de gaten hebben, dat ze bestaan en dat ze ons zo belemmeren.
Als je vrij bent van al die overtuigingen over geld, ontstaat er evenwicht in jouw relatie met geld. Dan kunnen al die handelingen die zolang onbewust waren of al dat belemmerende denken, stoppen en daarmee ook een halt toeroepen aan je interne conflict.
Janny Leggedoor

3 opmerkingen:

 1. WAARSCHUWING
  Ik heb me heel lang bezig gehouden met dit onderwerp.
  The Secret is al lang geen geheim meer namelijk.
  In mijn tijd was het meer de kracht van het positief denken.
  Het is gevaarlijke matrerie, dus vandaar mijn reactie. Als waarschuwing.

  Op zich klopt het wel ongeveer wat er in deze blog staat, maar toch ook weer niet.
  Soms overkomt je iets waar je nooit aan gedacht hebt, of waarvan je gedacht hebt dat je het niet verdiende.
  Andersom ook: iets waar je vast van overtuigd was, gebeurt niet.
  Er bestaat namelijk ook nog zoiets als karma en een soort van levensopdracht.
  Ook kiest je Hogere Zelf soms voor iets anders dan je ego, en dat is maar goed ook.

  Als jullie werkelijk denken dat je alles kunt manifesteren waar je in gelooft, hoe kan het dan dat psychotische mensen die denken dat ze kunnen vliegen, gewoon te pletter vallen ?
  Hoe kan het nou dat je zus kanker krijgt terwijl ze zo'n liefdevol mens was en nooit iets ongezonds at of deed ?
  En hoe kan het dat kinderen al allerlei ellende creeen voor zichzelf ondanks dat ze nog nauwlijks bewustzijn hebben ? En hoe zit het met het leed van dieren ?

  Dat zijn vragen waar je mee blijft worstelen.
  Maar een nog groter gevaar is, dat je niet meer los kunt laten. Dat je voortdurend bezig bent met wat je aan het manifesteren bent.
  Je wordt zelfs bang voor je 'negatieve' gedachten, gevoelens en overtuigingen.
  Je probeert dat dan weer gauw te vervangen door iets positiefs, want oh jee !
  Angst is het gevolg.
  En dat niet alleen, je zit ook voordurend in je hoofd. Denken, denken, en nog eens denken, want daar speelt alles zich af.
  Zo wordt je ego steeds groter en kom je steeds verder van je werkelijke zelf af te staan.

  Op dat moment werd ik dus zwaar depressief !
  3 Jaar lang. Ik kon letterlijk niks meer en toen moest ik wel loslaten.
  Met een antidepressivum ben ik weer uit deze hel gekomen, maar het had niet veel gescheeld, of ik was hier niet meer geweest.

  Toen ik weer normaal kon denken en functioneren, liet een vriend van mij een keer 'per ongeluk' een boek achter. Ik bladerde er even in en zag alleen maar het woord OVERGAVE staan. De letters schreeuweden me toe en ik kon er onmogelijk omheen.

  Sindsdien loopt alles zoals het lopen moet.
  Ik heb een paar mensen verloren door de dood of anderwijs, mijn twee katten zijn vlak na elkaar gestorven, Ik ben verhuisd, heb weer 2 nieuwe katten enz enz enz.
  Ik neem het zoals het komt. Weet dat wat er gebeurt het beste voor me is. Dat er lessen in zitten die ik moet leren of me gelukkiger zal maken.
  Lijkt niet erg veel soeps misschien, maar ik voel me prima. Heb mijn angst afgelegd en leef volledig in het hier en nu.
  Het is eindelijk rustig in mijn hoofd.
  Ik bepaal nu zelf wat ik denk en dat is totaal nieuw.
  Soms vraag ik nog wel eens hulp van het Universum, maar niet zo vaak meer.

  Wat ik wel aan het positief denken heb overgehouden is overvloed. Geld bijv.
  Dat is iets waar ik altijd meer dan genoeg van heb. Dat is wel makkelijk.
  Maar verder heb ik niet veel meer nodig en dat had ik wel toen ik nog bewust mijn eigen leven probeerde te creeeren. Ik moest dit nog hebben en dat en oh ja ook dat nog. Het hield nooit op en ik leefde alsmaar in de toekomst.

  Ik weet niet of iemand hier een boodschap aan heeft, want toen ik nog middenin deze fase zat, liep ik ook met enorme oogklepppen op.
  Vond echter toch dat ik het moest proberen.
  Het is heel zwaar om voor God te spelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het geheel met je eens, het is een kwestie van karma!!!

   Verwijderen
 2. Hallo
  Ik laat uw reactie bewust staan omdat ik het belangrijk vind dat mensen zich breed kunnen orienteren.
  Ik was erg onder de indruk van de volgende regels: ,,Heb mijn angst afgelegd en leef volledig in het hier en nu.
  Het is eindelijk rustig in mijn hoofd.
  Ik bepaal nu zelf wat ik denk en dat is totaal nieuw."
  Voor mij is dit het antwoord op duizend en een vragen die er bij mensen leven, in het hier en nu leven.
  Dankjewel hiervoor
  Janna

  BeantwoordenVerwijderen

Heb jij daar een mening over? Neem geen blad voor je mond en reageer: