10.1.12

Van droesem, wijn en trainingen

Wat doe je nou precies als je een bewustwordingstraining geeft en wat gebeurt er dan met mij, is een vraag die mij regelmatig gesteld wordt. En iedere keer weer probeer ik een antwoord te geven dat helder weergeeft waar het om gaat.

Een paar dagen geleden las ik iets over droesem in de wijn, het bezinksel/de drap onderaan in de fles wijn of het glas dat zorgt voor die eigen, bijzondere smaak van de wijn.
En ik dacht:"Natuurlijk dat is een mooie metafoor voor de trainingen die ik geef. Ik help mensen met het verwijderen van de droesem uit hun leven, denken en doen. De functie van mijn trainingen zijn te vergelijken met het verwijderen van de droesem in wijn."

Droesem hoort bij wijn. Droesem betekent ook dat het om een goede wijn gaat.
Maar….. niemand wil droesem in de mond krijgen, dat is vies, bitter of smaakt zelfs zanderig.
Zo is het ook met ons mensen. Onze ervaringen van geluk, plezier, zorgen, verdriet, teleurstellingen of meer algemeen gezegd onze hoogte- en dieptepunten en onze overtuigingen maken ons tot wie we zijn, geven ons die typische ‘smaak’ die zo kenmerkend voor ons is.
Maar soms verwerken we al die ervaringen niet na behoren, hebben we het als het om een bepaald aspect gaat niet goed geleerd of loopt de emmer over. Dan is de maat vol, of is er zoveel tegelijk op ons pad gekomen dat we niet meer weten waar we moeten beginnen met het verwerken. Om in de metafoor te blijven: Opeens proeven we in ons leven de smaak van droesem en niet meer die van de goede wijn.
Dan wordt het tijd om eens op 'les' te gaan, een training of cursus te volgen, want - en dat is natuurlijk het mooie - genieten van de goede kant van het leven, is eenvoudiger (weer) te leren dan u denkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb jij daar een mening over? Neem geen blad voor je mond en reageer: