3.1.12

'Niet durven maakt dingen moeilijk'

'Het is niet zo dat we niet durven
omdat de dingen moeilijk zijn,
de dingen zijn moeilijk omdat we niet durven.'

Zaken komen niet voor niets op je pad, is mijn overtuiging; toeval bestaat niet!
In dit geval: ik zoek wegen om geld te verdienen met dit blog (het blog blijft gratis) maar vind het best eng om deze voor mij vreemde weg te bewandelen. En toen las ik bovenstaande uitspraak van Seneca en wist dat die voor mij bedoeld is!
Hieronder wat informatie over deze van oorsprong Spaanse man die bekend is geworden als filosoof in het Romeinse rijk onder Nero.


Lucius Annaeus Seneca 4BC - 65 AD
Seneca was een Romeinse filosoof en schrijver die leefde in de tijd van keizer Nero en ook wel de opvoeder van Nero wordt genoemd. Later dwong de keizer hem zelfmoord te plegen.
Seneca verkondigde onder andere dat we ons niet moeten laten leiden door wat anderen van ons vinden. Om dit te kunnen, moeten we ons losmaken van de angst voor de dood. Je kunt alleen goed leven als je niet bang bent het leven te verliezen, was zijn overtuiging.
Verder stelt deze filosoof dat de mens in harmonie met de Natuur hoort te leven. En natuur wordt hier niet voor niets met een hoofdletter geschreven want net zoals bij Spinoza kan de term 'Natuur' hier een op een ingeruild worden voor 'God' of 'Goden'.

Meer stellingen
Net als ik nu, was Seneca er een groot voorstander van om alle aanwezige kennis openbaar te maken. De redenen verschillen wat. Seneca verkondigde hierover:'Ik wil mijn leven en gedachten leiden alsof de hele wereld het ene kan zien en het ander kan lezen. Want wat heeft het voor zin om iets geheim te houden voor mijn buurman, als God die naar onze harten zoekt, al onze geheimen kan lezen.'
Mijn mening is dat in deze digitale wereld kennis niet meer het alleenrecht van een elitair groepje hoort te zijn, maar dat iedereen recht heeft op toegang tot kennis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb jij daar een mening over? Neem geen blad voor je mond en reageer: