14.1.12

My limitations never make me sad

'I seldom think about my limitations, and they never make me sad. Perhaps there is just a touch of yearning at times; but it is vague, like a breeze among flowers'.
Deze quote is van Helen Keller, een Amerikaanse vrouw die doof en blind werd door een hersenvliesontsteking of roodvonk of een combinatie van beide, daar waren de artsen het niet helemaal over eens. Ze werd ziek rond de 19 maanden. Op de foto zien we haar 'kennismaken' met Dwight Eisenhower, opperbevelhebber van de Geallieerde Strijdkrachten in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog en later president van de Verenigde Staten (1953-1961).
Helen Keller (1880-1968) was in de Verenigde Staten de eerste doofblinde die de middelbare school afmaakte. Ze ging taalwetenschappen studeren en promoveerde in 1904 cum laude. Ze wist door de hulp van haar lerares Anne Sullivan gebarentaal en braille te leren. De gebarentaal werd in de palm van haar hand geschreven.
Keller werd wereldberoemd door de verfilming van The Miracle Worker gebaseerd op haar autobiografisch boek The Story of My Life. De film vertelt over haar frustratie gevoed door haar onbekwaamheid te kunnen communiceren, waardoor ze als 7-jarige uitgroeit tot een ware rebel. Haar ouders weten niet wat ze met haar aan moeten en huren gouvernante en lerares Annie Sullivan in. Om haar een opvoeding te geven, zal Annie eerst Helens koppigheid moeten breken.
Tijdens haar leven hield zij over de gehele wereld talrijke lezingen over het onderwijs aan blinden en doven. Zij beheerste zeven talen en bereisde samen met Anne Sullivan 39 landen.
Keller zette zich ruim veertig jaar in voor de American Federation for the Blind, en kwam op voor de rechten van vrouwen en werknemers.

Beperkingen
En deze vrouw, die voor mijn gevoel en als mens dat kan horen en zien, flink beperkt is zegt dan:"Ik denk maar zelden aan mijn beperkingen en ze maken me al helemaal niet verdrietig. Misschien dat er een enkele keer een soort verlangen door me heen gaat. Maar dat is een vaag gevoel, vergelijkbaar met een zomerbriesje."
Ik denk dat ik haar maar eens als voorbeeld ga nemen, als ik iets moet doen dat ik lastig vind.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb jij daar een mening over? Neem geen blad voor je mond en reageer: