23.1.12

Mindfulness en meditatie goed voor gezondheid

Nieuw onderzoek van Harvard en Justuc Liebig University toont aan dat mindfulness en meditatie goed zijn voor de gezondheid, de prestaties verbeteren, een betere werking geven van het immuunsysteem, de bloeddruk verlagen en de cognitieve functies verbeteren.

De uitkomsten van deze studie zijn onder andere gepubliceerd in het tijdschrift Perspectives on Psychological Science in Engeland. In de studie heeft hoofdonderzoeker Britta Hazel bekend wetenschappelijke onderzoek en literatuur over mindfulness en meditatie bij elkaar gelegd en, alsof het een puzzel was’, de diverse uitkomsten bekeken en vergeleken om zo een compleet beeld te kunnen schetsen.
De uitkomsten zijn behoorlijk imponerend en geven aan dat de gezondheidsvoordelen van meditatie en mindfulness niet moeten worden onderschat. Vier componenten liggen aan de basis van deze gezondheisvoordelen: het reguleren van aandacht, de controle over emoties, het zelfbewustzijn en het lichaamsbewustzijn. ,,Als artsen de relatie tussen deze vier componenten begrijpen samen met de hersenstructuren of mechanismen die hieraan ten grondslag liggen, kunnen ze nog beter mindfulness of meditatie inzetten om hun patiënten te helpen”, licht de wetenschapper toe.

Vier belangrijke onderdelen
Zoals gezegd kan mindfulness onderverdeeld worden in vier aspecten: het trainen van aandacht, het lichamelijke bewustzijn, het herkennen en erkennen van emoties, het gevoel van eigenwaarde. Vier aspecten die nauw met elkaar verbonden zijn en elkaar ook beïnvloeden. Hazel noemt als voorbeeld het bewust zijn van je lichaam en hoe ons dat kan helpen bij het ervaren van de emoties die in ons omgaan.

Geen vaag wondermiddel
,,Mindfulness is dus geen vaag wondermiddel maar kan effectief ingezet worden.” Uiteraard vraagt het om oefening/training maar de effecten zijn duidelijk meetbaar, aldus de Britse onderzoekster. ,,We hopen dat meditatie en mindfulness veel meer ingezet wordt als een veelzijdig instrument dat als basis kan dienen voor veranderingen, zowel tijdens psychotherapie als in het dagelijks leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb jij daar een mening over? Neem geen blad voor je mond en reageer: