5.1.12

De tien geheimen om gelukkig te zijn.

Geen 'Fifty ways to leave your lover' maar tien manieren om gelukkig te zijn. Bestaan ze echt deze manieren of geheimen en word je gelukkig als je ze leeft? Ik kwam het in het Engels tegen op internet, er zitten 'open deuren' tussen, maar ja 'open deuren'zijn niet voor niks dat geworden en bevatten vaak grote waarheden.
Dus ja ik denk dat deze tien manieren veel waarheden bevatten en wel degelijk een stukje van de basis van ons geluk kunnen vormen.
Maar oordeel vooral zelf.

1. Ben gelukkig, nu, hier, waar je ook bent, ben gelukkig met jezelf en je omstandigheden

De eerste stap op weg naar geluk is een variant op wat mensen als Eckhart Tolle, Deepak Chopra, Wayne Dyer of Byron Katie ieder op hun eigen manier steeds vertellen: Leef in het nu en accepteer dat ons lijden wordt veroorzaakt als we iets anders geloven of willen dan dat wat er is.

2. Geluk is meer dan wat dan ook, een keus die we iedere dag opnieuw weer maken
Gelukkig zijn is een bewust besluit. Je kiest ervoor om gelukkig dan wel ongelukkig te zijn. Je besluit om vandaag al dan niet gelukkig te zijn. Hoe dat zit? Jij bepaalt hoe je tegen een bepaalde situatie aan wilt kijken.

3. Geluk is weten wat je niet kunt veranderen en werken aan dat wat je wel kunt veranderen

Sommige dingen zijn moeilijk in een keer te veranderen. Je bent niet vandaag een armoedzaaier en morgen een miljonair of je moet de loterij winnen. Dat moet je je best voor doen en voor werken. Geluk is weten dan sommige dingen tijd nodig hebben. Een aardige tip is: Aan de slag gaan met dat wat we al kunnen veranderen.

4. (Glim) Lach. Als je lacht verandert ook de manier waarop je denkt.
Op de ijsbaan leerde ik een vriend schaatsen. Toen ik wat te drinken ging halen, zag ik een mooi meisje dat ook wat wilde drinken. Zij glimlachte naar me en ik lachte terug. Later op de baan, passeerden we elkaar weer een paar keer. En we glimlachten weer naar elkaar. Toen we weggingen zwaaiden we naar elkaar en haar vriendinnen vroegen of ik haar vriend was. Wat ze antwoordde weet ik niet maar ze draaide zich wel om en glimlachte weer. Ik beantwoordde die lach door nogmaals te zwaaien naar haar verbijsterde vriendinnen. We hebben geen woord gewisseld en dat hoefde ook niet want onze lach was genoeg om het een dag met een gouden randje te laten zijn.
Lachen, vriendelijkheid, aandacht geeft jou een goed gevoel, maar die ander ook. Als jij iemand vriendelijk benadert, is de reactie ook vriendelijk. Wat je zaait zul je oogsten, nietwaar!

5. Wat het leven je ook geeft, accepteer het, en leer ermee omgaan
Gelukkig zijn gaat ook over het nemen van je verantwoordelijkheid en omgaan met wat jouw kant opkomt. De hele wereld van alles de schuld geven lost niets op. Maar al te vaak, als er iets vervelends gebeurt, zijn we heel snel met het met een beschuldigende vinger wijzen naar iemand. Door te accepteren wat er is, halen we de emotionele lading van iets af waardoor we er veel gemakkelijker mee om kunnen gaan.


6. Problemen zijn katalysatoren voor je acties.
Zie een probleem als een manier om een situatie op een positieve manier te beïnvloeden. Benader het probleem zo, dat er een betere oplossing komt dan er was. De manier waarop we problemen het hoofd bieden, zegt heel veel over onze persoonlijke ontwikkeling. Problemen zijn de lessen die we nog hebben te leren: dus omarm ze maar en als je weer een probleem hebt ga dan naar je partner, collega, werkgever en zeg: we hebben een mega mogelijkheid. PS Erg Amerikaanse benadering maar klopt volgens mij wel.

7. Kijk en leer van de olifant
Vraag: Hoe eet je een olifant?
Antwoord: Hapje voor hapje.
Vraag: Wat vroeg de olifant aan de naakte man?
Antwoord: Hoe adem je door dat ding?
Soms denken we iets te weten, de olifant weet echt wel waarvoor een slurf bedoeld is, maar als we er met anderen over praten, opent zich een totaal nieuwe wereld aan perspectieven.


8. Wat je ook doet, geef het al je aandacht en energie.
Ga ervoor en het universum steunt je. Letterlijk vertaalt: Doe voor 100 procent je best en het leven steunt je.
Een belangrijke wet in dit leven.

9. Het gaat niet om wat je krijgt maar wie je wordt. Dat laatste telt.
Weet wat je kunt verwachten en verwacht een betere versie van jezelf.

10. Niemand anders gaat je gelukkig maken. Werk aan je eigen geluk.
Veel mensen verwarren allerlei zaken. Als ze zich ongelukkig voelen projecteren ze dat - bijvoorbeeld - op hun partner. In plaats dat ze die partner accepteren en aan hun eigen geluk werken, blijven ze proberen die ander te veranderen, want ja dan worden ze gelukkig. In wezen is dit het ultieme recept voor je ongeluk, je eigen misère. Daarom ook het welgemeende advies: draai de boel om en voel je verantwoordelijk voor je eigen geluk.
Want – en dat is mijn conclusie - geluk heeft alles te maken met de manier waarop we denken. Niemand kan jou gelukkig maken, behalve jij zelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb jij daar een mening over? Neem geen blad voor je mond en reageer: