19.1.12

'Bestaan engelen', vroeg ik en kreeg antwoord


Mijn 86-jarige vriendin uit Engeland is een theosoof, die jaren voorzitter is geweest van een theosofische afdeling. Ze heeft de kabbala bestudeerd, net zoals de Tarot, in haar jonge jaren medicijnen, spreekt en schrijft zeven talen, is een Bijbelkenner, numeroloog en………, nou ja teveel om op te noemen.

Door haar brede interesse, enorme kennis en ervaring en door de jaren verkregen wijsheid, fungeert ze voor mij vaak als vraagbaak. Een paar keer per week bel ik met haar. Soms om gewoon een babbeltje te maken, soms omdat ik een vraag heb over spiritueel getinte zaken, soms om gewoon mijn hart te luchten zoals vriendinnen dat bij elkaar kunnen doen.
Afgelopen week had ik een vraag over engelen. ,,Bestaan engelen of is het een kwestie van in geloven en dan bestaan ze.”
Haar antwoord was duidelijk:,,Engelen bestaan of je er nu wel of niet in gelooft.”
,,Hoe zien ze er dan uit?”
,,Niet”, grinnikt ze. Als ik om verduidelijking vraag, zegt ze:,,Ze hebben geen stoffelijk lichaam maar omdat wij mensen ons door de eeuwen heen een bepaald beeld gevormd hebben van engelen, nemen ze dat beeld soms over en laten ze zich aan ons zien in de vorm van een stoffelijk lichaam.”
,,Ik heb nog nooit een engel om me heen gezien, en ken engelen alleen maar van plaatjes. Betekent dat dan dat er geen engelen bij mij zijn?”

Aartsengelen
,,Voordat ik je vraag beantwoord wil ik even iets duidelijk maken. Er zijn veel soorten engelen die allemaal een bepaalde taak hebben. De aartsengelen Gabriel, Uriel, Michaël en Rafaël kennen de meeste mensen wel. Deze engelen staan, als we dat vanuit de christelijke traditie bezien, rond Gods troon. Voor de duidelijkheid: dit is symbooltaal, voor het feit dat deze engelen dicht bij de godheid, de goddelijke energie of kracht staan. Deze engelen staan heel hoog op de hiërarchische ladder en kennen de bedoeling van God.
Dus als mensen een engel aanroepen om hulp en die hulp komt niet, wordt dan niet boos maar besef dat de engel weet wat Gods bedoeling met jou is. En een engel kan nooit tegen Gods wil ingaan. Wij zijn de enige wezens in de schepping die een vrije wil hebben gekregen.”
,,Als ik antwoord moet geven op je vraag of er engelen om je heen zijn, dan wil ik je graag helpen herinneren aan vorig jaar toen je bij me op bezoek kwam. Je was er nog maar net toen ik tegen je zei:,, Ik zie een blauwe engel om je heen.” Jij schrok want wat bleek: je had een erg liefdevolle brief gekregen waarin je gevraagd werd of je een engel wilde ontvangen. Jij wilde dat en hebt alles gedaan om de engel te kunnen ontvangen. Ook heb je de engel verzocht je te vergezellen op je reis naar mij hier in Engeland. En nu is de engel hier en ik zie hem.”
Ze heeft gelijk. Ik was het alweer vergeten.
,,Zijn engelen een aspect van het goddelijke?”
,,Ja zo zou je dat kunnen zien, maar dan wil ik er wel direct aan toevoegen dat we allemaal onderdeel van het goddelijke zijn. En wat veel mensen zich niet bewust zijn is dat je je kunt verbinden met dit goddelijke aspect in jezelf. Dat mensen alle antwoorden al hebben als ze zich verbinden met hun goddelijke vonk. Een andere naam hiervoor is je Hoger Zelf of, en dat weten veel mensen niet, je Beschermengel.
,,Emmmm, ja, dat zal allemaal waar zijn, maar hoe kun je dat doen.”
,,Er leiden heel veel wegen naar Rome, wel een aardige beeldspraak vind ik dat in dit geval, maar misschien is de belangrijkste weg wel ‘stoppen met denken’. Ik weet wel dat niemand ons brein kan stoppen, dan ga je dood nietwaar, maar we zouden ons veel meer bewust moeten worden van wat we denken en bewust tegen onszelf zeggen: wil ik dit wel of niet denken? Om het anders te zeggen: ga weg bij dat denken en word intuïtief. Daar maak je contact met je goddelijke zelf. Daar vind je de antwoorden. Daar kun je ook de engelen om advies vragen.”

Volgende week probeer ik een ander gespreksonderwerp met mijn vriendin op papier te zetten.

7 opmerkingen:

 1. ik heb lang gedacht dat ik de aanwezigheid van mijn engel(bewaarder) voelde rond mij ,maar ik heb ook het gevoel dat we er geen aandacht genoeg aan geven,en dat ze daardoor ons niet meer kan helpen of ten minste mij,ik mis hem nu zeker,ik neem de laatste jaren zoveel verkeerde beslissingen,alles loopt verkeert.en nee ik had het gevoel toen ook dat ik de zorg van 2 bepaalde mensen niet op mij mocht nemen,en dat heb ik genegeerd,ik kan niet geloven dat God me dit wou laten doen!!zeker na wat ik al met(hen)al meegemaakt heb ???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo
   Er zijn altijd engelen om je heen en als je hulp nodig hebt, hoef je het maar te vragen en je krijgt het. Vertrouw daar maar op!!!
   Voor nu is het belangrijk dat je ophoudt met in cirkeltjes te denken, te malen. Besef dat jij bepaald wat je denkt, jij staat aan het roer van je gedachten, dus laat je niet gek maken door dat denken. Stap er maar eens uit en neem de rol van waarnemer aan. Als je observeert wat er intern gebeurt, wordt het gevoel neutraler en kun je ophouden met jezelf zo naar beneden te halen.
   Sterkte met alles!

   Verwijderen
 2. i voel de aanwezigheid van mijn moeder

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoe kan ik mijn moeder nog eens zien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn advies is: ga mediteren!
   Wil je erover praten, stuur me dan een mailtje met je telefoonnummer en wanneer ik je mag bellen en ik neem contact met je op.
   Hartelijke groet

   Verwijderen
 4. Hallo ik heb denk ik een aanwezigheid gevoeld het voelde zo intens en vertrouwd ben erg benieuwd wat het was en wie. Kan ik daar nog achter komen. En is er echt meer tussen hemel en aarde. Word je ook geholpen als je om iets vraagd? Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat leuk twee maart ben ik jarig.
  ja engelen bestaan, en iedereen heeft een of meer gidsen.
  het is alleen jammer dat wij, maar ook ik er zo weinig mee doen.
  het zijn goede wezens.

  BeantwoordenVerwijderen

Heb jij daar een mening over? Neem geen blad voor je mond en reageer: