29.12.11

Harmonie kan soms ongemakkelijk voelen'Als je nooit (innerlijke) vrede hebt gekend, dan moet je eraan wennen. Harmonie ligt dan buiten je comfortzone.'

Deze uitspraak kwam ik op internet tegen en ik herkende hem direct. Het is mij ook weleens overkomen dat ik tijdens een training mijn problemen opruimde, werkelijk kwijt raakte, maar dat ik de neiging kreeg om ze me weer toe te eigenen om de doodeenvoudige reden dat ik me ongemakkelijke voelde bij het 'lege gevoel', het gevoel mij vreemd was.
Mijn oplossing was er iets positiefs voor in de plaats te zetten.
Voorbeeld:Alles wat je belemmerde bij het realiseren van je eigen bedrijf, heb je opgeruimd. Maar dan komt dat 'lege gevoel'. Een gevoel dat je nu inmiddels prettig vindt en als een grote kans beschouwt om iets nieuws te realiseren, maar als je nog maar net met dit soort riemen roeit, als vreemd ervaart. Zeg dan bijvoorbeeld in je zelf en met volle overtuiging:"Ik heb een succesvol bedrijf." Voel helemaal wat het betekent om een succesvol bedrijf te hebben, wat daar allemaal bij komt kijken en voor gedaan moet worden, en ga daar mee aan de slag.
Zeker weten dat je je lekker voelt en dat succesvolle bedrijf er snel staat.
Door je te focussen op 'Ik heb een succesvol bedrijf' gaan je hersenen weg bij de oude patronen van denken en kun je helemaal gelukkig zijn met je nieuwe mogelijkheden.

Wat gebeurt er allemaal
Diep in de hersenen zit ons emotionele brein. Door controle te krijgen over dit deel van de hersenen, is het mogelijk om stress, angsten of zelfs depressies zelf te genezen.
Over dit fenomeen is de laatste jaren veel geschreven. Onder andere door neurowetenschapper Jill Bolte Taylor die als neuroloog zelf een hersenbloeding (links) kreeg en later haar ervaringen verwoordde in 'Onverwacht Inzicht'(Zie in de rechterkolom van mijn blog onder het kopje Books haar verhaal "Gelukkig zijn is een keus').
Dr. David Servan-Schreiber schrijft over deze emotionele kant van ons brein en beweert dat onze hersenen een eigen genezende kracht hebben. Zijn methode is gebaseerd op baanbrekend onderzoek in het Shadyside Hospital van de gerenommeerde Universiteit van Pittsburgh.

Mindfulness
Daarom denk ik ook dat mindfulness een krachtige en helpende techniek is waarbij je op een vrij simpele manier je hersenen traint. Je baant nieuwe wegen in je hoofd, zullen we maar zeggen. Oude gedachtenpatronen blijven er ongebruikt bij liggen en verdwijnen op d'n duur volledig. Mijn ervaringen met die oude gedachtenkronkels is dat ik weet dat ik ze had maar me met geen mogelijkheid meer kan herinneren hoe ik toen dacht. Terwijl het probleem heel groot is geweest. Ik verbaas me iedere keer weer over de eenvoud van deze technieken.
Voor meer informatie over Mindfulness, persoonlijke bewustwordingstrainingen en bedrijfstrainingen, kijk dan even over het tapje Mindfulness en Activities.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb jij daar een mening over? Neem geen blad voor je mond en reageer: