15.12.11

De vier natuurlijke vijanden van de mens

Gisteren was ik in mijn boekenkast op zoek naar het eerste boek van Eckhart Tolle De Kracht van het Nu toen ik een nog helemaal nieuw exemplaar tegen kwam van Carlos Castaneda. Direct schoot me weer te binnen dat ik het gekocht had omdat Paulo Coelho mijn favoriete schrijver altijd zo hoog over hem opgeeft, Castaneda zelfs als een voorbeeld, een meester, beschouwt. Maar ook dat het boek 'Het wiel van de tijd' over de essenties van het werk van Castaneda ging en dat was zo'n tien jaar geleden (nog) niet aan mijn besteed.
Wat je allemaal weer weet door een bzo goed als ongelezen boek te bekijken. Ik was benieuwd hoe ik nu tegenover dit boek zou staan.

Tot nu toe vind ik het interessant en lees ik het met plezier. De door Castaneda zelf uitgezochte essenties, leidt hij ook in waardoor het een stuk makkelijker wordt. Omdat het om de essenties uit zijn werk gaat, is het geen boek dat je in een keer uitleest, maar meer een boek waarin je een stukje leest en het dan weglegt om erover na te denken.
Toen ik onderstaand citaat las, dacht ik direct:,,Dat laatste is precies waar mensen zich tegen verzetten. Ze willen alles naar hun hand zetten, zeker de vrouwen."

Het gaat om het volgende:

De mens heeft vier natuurlijke vijanden: angst, zeker weten, macht en ouderdom. De eerste drie kun je overwinnen, de laatste niet. Je kunt de uitwerking ervan uitstellen maar je legt het er altijd tegen af.

Veel denkplezier vandaag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb jij daar een mening over? Neem geen blad voor je mond en reageer: