28.11.11

Was Einstein een hermetist, kabbalist of theosoof?

“The world as we have created it is a process of our thinking. It cannot be changed without changing our thinking.” Albert Einstein

,,Wij mensen hebben de wereld gecreëerd. Het is een product van ons denken. Die wereld kan niet veranderen of kan pas veranderen, als wij ons denken veranderen.”

Albert Einstein (1879-1955), natuurkundige, kennen we als grondlegger van de relativiteitstheorie waar hij in 1921 de Nobelprijs voor kreeg.
Maar toen ik deze uitspraak las, moest ik aan iets anders denken. Volgens mij was Einstein een hermetist of een kabbalist of een theosoof. Want het eerste en het belangrijkste principe van de zeven universele wetten uit het hermetisme – van Hermes Trismegistus - luidt: The All is mind, the universe is mental(Alles is geest, het universum is mentaal). In dit verband zou je Geest kunnen zien als een universeel oneindig levend denkvermogen.
Ook in de Westerse Mysterietraditie is dit princiep van The All is mind, the universe is mental, een belangrijk uitgangspunt. Net zoals in de theosofie.

En in mijn ogen refereert Einstein hieraan als hij zegt dat wij de wereld met ons denken geschapen hebben en als het ons dus niet aanstaat wat we gerealiseerd hebben, we eerst ons denken over de wereld moeten veranderen. Want het denken ligt ten grondslag aan alles wat er is.
Dus als wij in onze mind een mooie wereld creëren, is ons handelen ook steeds meer gericht op die creatie van een mooie wereld?

Of ben ik te simpel, te kort door de bocht, en kan het niet zo eenvoudig zijn!
Iets om over na te denken, en om aan jullie mee te geven.
Ik weet niet of Einstein de zeven universele wetten van Hermes Trismegistus kende. Ik weet wel dat uitspraken van hem doordrongen zijn van de hermetische principes.

1 opmerking:

  1. Allemaal veel te ingewikkeld. Lees: wij mensen hebben ONZE wereld geschapen en die hele discussie is overbodig en te pretentieus. En al helemaal Einstein in verband brengen met de kabbalah, die pseudo wetenschap van labiele would-be-guru's.

    BeantwoordenVerwijderen

Heb jij daar een mening over? Neem geen blad voor je mond en reageer: