21.11.11

Nieuwsgierigheid


Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik ben nieuwsgierig. Altijd al geweest én ik wil het ook altijd blijven. In mijn ogen is nieuwsgierigheid een van de meest ondergewaardeerde eigenschappen van een mens.
Nieuwsgierigheid uit zich bij mij op verschillende manieren. Ik wil bijvoorbeeld weten wat iets gekost heeft of waar het vandaan komt, waarom iemand iets al dan niet doet, welke drijfveren men heeft en hoe bepaalde zaken tot stand zijn gekomen, om maar een paar van mijn uitingen van nieuwsgierigheid te noemen.Mensen die lid zijn van een orde als de Vrijmetselaars, Rozenkruisers, alchemisten of anderen die in mijn ogen een hoge mate van spirituele ontwikkeling hebben zoals kabbalisten, spreken bij mij erg tot de verbeelding en wekken mijn nieuwsgierigheid. Bijzondere mensen moeten dat zijn die zich in al die oude kennis verdiepen, of überhaupt lid zijn van een esoterische orde.
Een enkele keer sprak ik met iemand over deze fascinatie maar meestal bleef het bij dat kleine beetje dat in de openbaarheid kwam, tot me te nemen. Tot actie overgaan en contact zoeken met een van deze ordes kwam niet in me op, zo eng vond ik dat idee. Laat staan met kabbalisten, vrijmetselaars of anderen spreken.
Mijn nieuwsgierigheid komt ook tot uiting in mijn interesse in de geest van de mens, of misschien beter gezegd: in de werking van het menselijk brein. Hoe komt het dat we denken wat we denken, bepalen wij wat we denken? Als we vervelende dingen denken komt dat omdat we ons vervelend voelen of is het misschien omgekeerd. Staat ons denken en ons voelen eigenlijk wel met elkaar in verband?
Hoe komt het dat wij vaker niet dan wel aan het roer staan van ons denken en waar komen al die negatieve en soms zelf destructieve gedachten vandaan. Maar ook: waarom ben ik wel of niet gelukkig, wat ligt daaraan ten grondslag? Is het mijn wezen dat bepaald of ik gelukkig ben of zijn het de omstandigheden die verantwoordelijk zijn voor mijn geluk? En hoe kan het dat ik me vandaag ongelukkig voel maar gisteren – onder veel slechtere condities – bij wijze van spreken helemaal in mijn sas was?Hoe kan het dat een mens niet alleen negatieve gedachten heeft, maar ook nog eens negatief over zichzelf denkt? Als een vriend of vriendin zo over ons zou spreken zoals wij over onszelf denken, zouden we snel een eind maken aan die vriendschap. That's for sure!
Dat zijn en waren ook al in het verleden, in grote lijnen mijn belangrijkste fascinaties. Toen ik alles had wat mijn hartje begeerde maar niet gelukkig was, ben ik gaan zoeken en op het spoor van bewustwordingstrainingen en Westerse tradities gekomen. Een spoor waar ik heden ten dage nog op zit.Hoe dit allemaal is begonnen, waar het me heeft gebracht en hoe ik met mijn nieuwsgierige aard daarmee verder wil, schrijf ik onder andere over in dit blog. Mijn ervaringen met de trainingen en de tradities wil ik graag delen.

Janny Leggedoor
hoofdredacteur Brightnezz

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb jij daar een mening over? Neem geen blad voor je mond en reageer: