17.11.11

Wat je zegt ben je zelf

Jump! is een laagdrempelig en zelforganiserend proces voor vrouwen dat plaatsvindt aan de keukentafel of een andere omgeving, die keus is aan de vrouwen zelf. Het duurt ongeveer twee uur, en kent geen coach, trainer of begeleider. Via Jump! krijgt een groep van maximaal zes vrouwen een draaiboek met daarin een zevenstappenplan.

Jump! Wat je zegt ben je zelf en wat je doet ben je zelf, is de subtitel van Jump!
Brightnezz spreekt weer met Ineke Hurkmans, de Inspiring leader van deze maand. Een paar dagen geleden vertelde ze haar levensverhaal. Nu gaat het over haar nieuwe project dat inmiddels een internationale uitrol heeft.


Hurkmans is een van de consultants van Papillon, een Eindhovens/Rotterdams bureau dat bedrijven helpt het zelforganiserend vermogen van de medewerkers te vergroten, en dat te verbinden met de doelstellingen van het bedrijf. Maar voor even staat Papillon zo goed als in de ijskast en gaat al haar tijd naar Jump! dat in korte tijd tot ver over de landsgrenzen ongelofelijk succesvol is. Het heeft zelfs al een internationale prijs in de wacht gesleept van het Womens Information Network. En voor de komende vier jaar leidt Jump! tot een koerswijziging van Ineke haar carrière.

Acquireren of experimenteren, that's the question

Eind vorig jaar stopte een opdracht eerder dan gepland waardoor er ruimte kwam in haar agenda - en haar hoofd - voor iets nieuws. ,,Ik had de keus tussen acquireren of experimenteren en het werd het laatste. Ik wilde vooral de social media uittesten en ervaren waarom iedereen daar zo blij van werd.” In oktober 2010 zat ze, gebruikmakend van de tijd die haar onverwachts ten deel was gevallen, bij haar vriendin Vanessa in Rotterdam. Op diens vraag wat ze nu precies wilde gaan doen, kwam het spontane antwoord:,,Jumpen! Een stap zetten in iets dat ik nog niet eerder heb gedaan.” ,,En hoe ziet dat eruit?”, was de wedervraag van haar vriendin. ,,Dat weet ik niet precies maar ik wil een event met 1000 vrouwen erbij. Dat ga ik gewoon doen.” Ze had geen idee waar het vandaan kwam, had er ook nog nooit eerder over nagedacht, maar in deze spontane reactie zag Jump! het levenslicht.

Alleen vrouwen

,,De keus om alleen met vrouwen te werken voelde heel vanzelfsprekend en kan ik ook verklaren uit het feit dat ik al lang met mannen werk. Nu wilde ik eens met en voor vrouwen aan de slag, dat eens ervaren.” Er werd gedacht over een event waar duizend vrouwen aan mee konden doen en een idee ontwikkelt voor een workshop. ,,Maar dat voelde niet goed, dat deed iedereen al, ergens een workshop geven.” Waarom zouden we niet werken vanuit onze eigen keukentafel, begon ze te filosoferen en al brainstormend rolde er een zevenstappenplan uit dat hooguit twee uur zou duren. ,,We gebruiken een wekker of een alarm zodat iedere deelneemster evenveel tijd krijgt.”
Het succes is bovenverwachting. Op 24 mei waren er 200 vrouwen in het Philips-stadion bij elkaar en op dit moment zijn er meer dan 1700 vrouwen, en inmiddels ook mannen her en der in Nederland, die een Jump! hebben gemaakt.

Internationale uitrol

Haar enthousiaste en inspirerende manier van werken is niet onopgemerkt aan de wereld voorbij gegaan. The Womens Information Network, een krachtige internationale beweging met als motto: ,,Verlicht de vrouwengeest (mind) en vul hun harten met kracht voor een betere wereld.” hebben haar op de Global Womens' Summit een internationale prijs gegeven voor haar creatieve idee. Ze waren zelfs zo enthousiast dat ze haar gevraagd hebben om Jump! internationaal uit te rollen. ,,Van Turkije tot Noorwegen, van Servië tot de Verenigde Staten, de komende jaren zullen overal ter wereld Jumps! verschijnen.”

Oude liefde roest niet

Inmiddels is het Businessplan klaar en zit ook het verdienmodel voor Jump! helemaal goed in elkaar. Er is steeds meer belangstelling voor Jump!, niet in de laatste plaats vanuit het bedrijfsleven.Dat is interessant, want zo komt haar 'oude liefde' voor organisatieontwikkeling mooi samen met dit nieuwe initiatief. Daarnaast zal ze samen met WOMEN Inc. een drie jaar durend project uitvoeren waar de methodiek van Jump! een grote rol speelt in de arbeidsparticipatie van laagopgeleide vrouwen in Nederland.
Niemand weet wat ze gaan doen voordat ze er aan beginnen. Heb je een keer aan een Jump! deelgenomen, dan kun je je eigen Jump-groep beginnen. De vrouwen melden een nieuwe groep aan op de website en anderen kunnen inschrijven tot de groep vol is. Het bijzondere aan de methode is dat de vrouwen elkaar stimuleren en enthousiasmeren zonder elkaar direct feedback te geven. Het doel is om elke vrouw in Nederland een keer een Jump! te laten maken. De kosten zijn eenmalig vijf euro en dan kan je zo vaak en zoveel als je wilt meedoen aan Jumps overal in Nederland. Dat kan met steeds weer een nieuwe groep of met dezelfde groep maar dan met verschillende doelen.

Global Womens Summits in 2012 5x in Europa.
Het doel van deze wereldvrouwen is onderwerpen te berde brengen die vrouwen in hun persoonlijke of zakelijke leven raken of die belangrijk voor vrouwen zijn in het desbetreffende land. De vrouwen krijgen oplossingen aangereikt om in hun leven toe te passen, kunnen ideeën en informatie delen, krijgen toegang tot kennisnetwerken en dat alles door vanuit hun hart te spreken. Hiermee wil Global Women's Summits sterke leiders realiseren, vrouwen die in zichzelf en hun kwaliteiten en talenten geloven, die persoonlijke kracht en zelfvertrouwen uitstralen, zichzelf hoge doelen stellen en die ook bereiken, verstandige financiële beslissingen nemen én andere vrouwen helpen hun doelen te bereiken. Daarom worden vrouwen lid van machtige vrouwenorganisaties zoals The Women's Information Network, Women Celebrating Life en bijvoorbeeld Global Women’s Summits.

1 opmerking:

  1. Waw, Ineke wat leuk dat jij hier met jou verhaal staat.Echt top. Supervrouw!

    BeantwoordenVerwijderen

Heb jij daar een mening over? Neem geen blad voor je mond en reageer: