4.11.11

Aleph van Paulo Coelho

Al stuiterend lezen
Ik begin altijd een beetje te stuiteren als ik hoor dat eenvan mijn favoriete schrijvers weer een boek op de markt heeft gebracht. Ditkeer is het Coelho met het boek Aleph dat mij laat stuiteren. Een vriendinheeft hem al in haar bezit en ik zit met smart op mijn exemplaar te wachten.
Alleen de titel vind ik al bijzonder. Ik ken Aleph alseerste letter van het Hebreeuws alfabet. Maar wat moet ik me voorstellen bij een boektitel Aleph? Zouhet zich in Israel afspelen? Gaat het over de Kabbala? De Bijbel? Coelhokennende zal er zeker aan de Bijbel gerefereerd worden, maar is het ook hetthema? Of zal Aleph iets helemaal anders betekenen?
Omdat het boek net uit is, zijn er nog geen recensies tevinden en eigenlijk wil ik dat ook niet. Ik laat mijn nieuwsgierigheid lekkeropzwellen. En wacht tot het boek bij mij thuis bezorgd wordt.
Op het moment dat de pakketdienst aanbelt gaat bij mij detelefoon. Mijn vriendin Ineke, die al in Aleph aan het lezen is. ,,Ik heb hemnu ook, ik heb hem nu ook”, roep ik enthousiast door de telefoon. Ik heb nogmaar weinig oor voor haar verhaal en door mijn minimale respons bloedt hetgesprek snel dood.
Mijn grote geluk op dat moment is dat ik even niets hoef enme direct kan wijden aan het lezen. En door het gevoel te stuiteren gaat datlezen wel een beetje bijzonder. Ik sjees door het boek alsof ik de trein nogmoet halen. Ik denk steeds, o dat is interessant, of bijzonder, of daar wil ikmeer van weten, maar in tussentijd gun ik me niet de tijd om iets op of uit tezoeken, want het inwendige stuiteren neemt alleen nog maar toe naarmate ik inhet boek vorder.
Eindelijk is het zover, het boek is uit, ik heb rust.
Moe maar voldaan ga ik verder met mijn dagelijkse bezighedenof – afhankelijk van het tijdstip – lekker naar mijn bedje. Nu ik rust heb,voel ik de ‘hijgende’ adem van een boek dat nog niet uitgelezen is niet meer inmijn nek en weet ik dat ik morgen mag en kan genieten. Want morgen, ja morgen,ga ik Aleph lezen. Heerlijk ontspannen lezen, genieten, zonodig iets opzoeken,een glaasje erbij en in tussentijd ook nog in mijn achterhoofd houden wat ikkan gebruiken voor mijn recensie. Ik onderstreep, schrijf in de kantlijn, maaknotities. Ik geniet!


Aleph
Het is, zoals we gewend zijn van Coelho, vooral een boekover zijn eigen spirituele zoektocht. Het verschil met zijn andere boeken isdat hij in Aleph nog bewuster verhaalt over andere dimensies en vorige levens. En de kansen die we in dit leven krijgen om de schuld(en) uit vorige levens in te lossen. ,,Wat je in het verleden hebtgedaan, be├»nvloedt niet het heden, maar wat je in het heden doet heft hetverleden op en zal logisch gezien de toekomst veranderen”, zegt Coelho’sberoemde meester in het boek over dit onderwerp.
Gelukkig is Coelho ook maar een mens en is het voor hem ook heelverleidelijk om in te kakken, zijn oude vertrouwde leventje te blijven leidenen het avontuur te mijden. Kiezen voor de sleur van alledag omdat in die sleurhet gevoel zit alles onder controle te hebben. Maar het enige wat je dan op jebord krijgt is een gevoel van ongelukkig zijn, ontevredenheid, onzekerheid enangst. ,,Ik heb me zo ingespannen en zoveel moeite gedaan en toch kan ik niet zeggendat ik nu zoveel dichter bij God en bijmezelf ben”, verwoordt Coelho het in zijn boek. Gelukkig geeft zijn meester hemeen paar goedgemikte verbale trappen onder de kont die ik zelf ook direct maarter harte neem. ,,Dat komt omdat jij, net als iedereen op deze aarde, dacht datde tijd je zou leren tot God te komen. Maar de tijd leert ons mensen niets; hetenige wat hij ons brengt is dat we ons moe en oud gaan voelen.” En Coelhokrijgt het advies om zich met zijn karma bezig te gaan houden. ,,Het is tijddat je gaat, dat je je koninkrijk herovert dat nu is aangetast door sleur.”
En een paar weken later reist Coelho weer, komt zijnlevenslust terug en beleeft hij weer avonturen zoals samen met een meisje ineen Aleph belanden.
Wat een Aleph is? Ja, daarvoor moet je Aleph lezen!

Recensie Aleph
Boek van Paulo Coelho uitgebracht in Nederland juni 2011
ISBN 9780007456093

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb jij daar een mening over? Neem geen blad voor je mond en reageer: